Voliči se přetahují o kandidáty, kterým za zády stojí známé osobnosti

Praha - Vyostřená prezidentská kampaň plná útoků a osočování jednotlivých příznivců vrcholí. Oběma kandidátům svou přízeň vyjádřily známé osobnosti a nejrůznější zájmové skupiny. Karla Schwarzenberga v petici podpořilo více než 1 200 vědců a vysokoškolských pedagogů a postavila se za něj Konfederace politických vězňů sdružující oběti komunistického režimu. Naopak s názory jeho protivníka Miloše Zemana se ztotožňuje Rada seniorů stejně jako Český svaz bojovníků za svobodu.

Ministr zahraničí podle svých příznivců garantuje zásadovost a může Česko vrátit do Evropy. „Je to muž, který má vlastnosti a charakter, které má státník a prezident mít,“ uvedl místopředseda konfederace František Šedivý. Stejně jako mnozí další i on kritizuje Zemana za to, že vyzval komunistické voliče, aby mu dali svůj hlas. „Požádal tím o podporu lidí, kteří nás mordovali, dávali nám desetileté žaláře a zplundrovali hospodářství této země. Pokud se na ně někdo obrací, nemůžeme ho respektovat,“ řekl.  

Vědec Jiří Petrák

„Kampaň nabrala směr, který se nám nelíbí, směr, který je především ze strany Miloše Zemana osobní, demagogický, agresivní, nacionalistický. Tak jsme najednou měli pocit, že je potřeba se postavit na jednu stranu, která jediná je pro nás přijatelná, a to je v našem případě Karel Schwarzenberg.“

Odbory i senioři svorně: „Nechceme na Hradě člena současné vlády“                

Po včerejší deklaraci podpory pro Miloše Zemana ze strany odborů se za bývalého premiéra postavila také Rada seniorů. Na Karlu Schwarzenbergovi jí, podobně jako odborům, vadí hlavně účast ve vládě Petra Nečase a její reformy. „Nemůžeme se složenýma rukama přihlížet, aby se prezidentem, který je současně vrchním velitelem armády, stal Karel Schwarzenberg, člověk, jenž například o odsunu Němců z našeho pohraničí, o němž rozhodly vítězné mocnosti na konferenci v Postupimi, hovoří jako o vyhnání,“ uvedli zástupci organizací, které se společně označily za „vlastenecké fórum“.

Ministru zahraničí vyčítají také to, že emigroval. „Ta jeho spjatost s touto zemí není taková jako u Zemana, který tu žil celou tu dobu,“ míní válečný veterán Pavel Vranský. Schwarzenberga také ostře kritizoval veterán druhé světové války Alexander Beer. Schwarzenberg podle něj svými nedávnými výroky o někdejším československém prezidentovi Edvardu Benešovi „hrubě degradoval hrdinství českých vlastenců a vojáků“. Zemanovi věří ve druhém kole víc i sázkaři. Kurz na bývalého premiéra stále klesá.

Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů

„(Současná vláda) způsobila, a prostřednictvím svých právních předpisů ještě dlouhou dobu bude způsobovat seniorské populaci mnoho zla a utrpení. Čili jeho volba (Karla Schwarzenberga) je pro seniorskou populaci dle názoru celé Rady seniorů nepřijatelná.“

Schwarzenberg v televizní debatě prohlásil, že „to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Beneše ocitla v Haagu.“ Později řekl, že Benešovy dekrety nelze zrušit a dějiny se nedají vrátit zpět.

Odsun sudetských Němců přesto zůstává uzavřenou kapitolou historie, která by podle zástupce politických vězňů Františka Šedivého neměla hrát při výběru prezidenta roli. „Schwarzenberg se k této věci vyjádřil v určité situaci, zkratkovitě a jeho výrok jsem nebral vážně jako ucelený závěr,“ dodal Šedivý. O osudu sudetských Němců je podle něj třeba mluvit v historickém kontextu s vědomím toho, že mu předcházely nacistické zločiny, ale vyústil také v devastaci českého pohraničí.  

Jan Pirk
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

Fisher se přiklání k Zemanovi, jeho poradci od něj

Karla Schwarzenberga ve včerejším prohlášení zkritizoval taky neúspěšný kandidát Jan Fischer. Přestože výslovně ani jednoho ze soků nepodpořil, nepřímo se postavil na stranu Miloše Zemana. Odborní poradci, kteří Fischerovi pomáhali s kandidaturou, přitom jeho názor nesdílí. Dnes vyslovili podporu Karlu Schwarzenbergovi.

Mnozí z jeho poradců zároveň neskrývali své překvapení, když Fischer své rozhodnutí zveřejnil. „Podporujeme jednoznačně Karla Schwarzenberga na funkci prezidenta ČR a vyzýváme všechny voliče, aby v druhém kole neopomenuli volit,“ napsali dnes médiím Fischerovi odborní poradci, mezi kterými je kromě kardiologa Jana Pirka také například právnička Hana Marvanová, sociolog Petr Matějů či ústavní právník Jan Wintr.

Dobrovolníci neúnavně agitují za své kandidáty

Na své preferované kandidáty ale v těchto dnech neupozorňují pouze slavné osobnosti. Ve svém voleném čase se snaží pro svého kandidáta přesvědčit co nejvíce kolemjdoucích také dobrovolníci. Ti sice pracují bez honoráře, týmy ale za kampaň stále utrácejí. Dva dny před jejím koncem tým Miloše Zemana utratil přes deset milionů a jeho soupeře boj o Hrad doposud stál 32 milionů korun.

Kampaně v posledních dnech začínají nápadně připomínat americký styl. Tým Karla Schwarzenberga například nerozhodnuté voliče přesvědčuje pomocí dobrovolníků po telefonu. Miloš Zeman se naopak víc zaměřil na sociální sítě, kde dosud dominoval jeho konkurent. „Nemáme tak velkou zkušenost jako Američani, kteří to dělají dvě stě let. Ale kampaň přinesla větší drzost do chování lidí. A ta drzost je známkou odvahy,“ míní Zdeněk Zbořil, politolog FF UK.