Gymnazisté chtějí Nobelovu cenu pro Wintona

Praha – Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová znovu odeslala žádost o udělení Nobelovy cenu míru Siru Nicholasu Wintonovi. Již třetí podobný návrh se opírá zejména o petici organizovanou studenty gymnázia Open Gate, která už má celkem 13 000 podpisů. Wintonův příběh záchrany 669 převážně židovských dětí z okupovaného Československa, pro něž s velkým rizikem nechal vypravit vlakové transporty do Velké Británie, žáky tak zaujal, že spustili kampaň na sociálních sítích a v průběhu ledna začali sbírat podpisy v ulicích Prahy. S propagací ojedinělého činu chtějí oslovit i mladé lidi v zahraničí, prozradila spoluorganizátorka akce a studentka gymnázia Dominika Kouřilová.

Studenti se v první fázi rozhodli oslovit Pražany a nabízeli petici u zastávek na pražském Andělu, I. P. Pavlova a Palackého náměstí. Jen během tří dnů shromáždili na 4 000 podpisů. „Ten počet podpisů není vůbec omezený. My chceme podpisů co nejvíce, aby bylo vidět, že se o tomto příběhu ví. Jde nám o to příběh co nejvíce šířit v povědomí veřejnosti,“ dodala Kouřilová.

K samotné nominaci přitom není stanoven minimální počet podpisů. Nominace se podává do února, kvůli jejímu podání se studenti obrátili na předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), která už v minulosti aktivity připomínající Wintonův odkaz podpořila. Šéfka dolní komory už ve čtvrtek odeslala petici Nobelovu výboru. Němcová nominovala Wintona už potřetí. „Důvodem této opakované žádosti není pouze mé osobní přesvědčení, ale především vytrvalá iniciativa a neustále se zvyšující počet žádostí studentů z celé České republiky,“ uvedla v průvodním dopisu Němcová.

Wintonovy děti
Zdroj: ČT24

„My bychom kromě té nominace Nobelovy ceny chtěli docílit toho, aby povědomí o činu sira Wintona bylo po celé republice i po světě. Aby když se řekne Wintonův seznam, aby to zarezonovalo stejně silně jako Schindlerův seznam, protože ty činy jsou srovnatelné,“ dodal učitel gymnázia Jiří Kostečka.

Sběr podpisů navíc nemá s odesláním petice ustat. Studenti plánují kampaň prodloužit do léta a šířit ji také do zahraničí. Pomoci jim v tom má i režisér tří filmů o Wintonovi Matěj Mináč, který přislíbil propagovat tuto myšlenku při uvedení svého filmu v USA. Jedna petice už byla součástí Mináčova projektu, podepsalo se pod ni 120 000 lidí. Studentská petice a další informace jsou na webu.

Nicholas Winton

zachránil 669 českých židovských dětí, když jim těsně před vypuknutím 2. světové války umožnil odjet speciálními vlaky z Československa do Anglie. Svým odvážným činem se nikdy nechlubil. Své tajemství neprozradil ani vlastní ženě Gretě, ta ale v roce 1988 přišla náhodou na půdě jejich domu na dokumenty, které se vztahovaly k příběhu. Winton je chtěl ze skromností sobě vlastní vyhodit, manželka je ale předala historičce Elizabeth Maxwelové, která zorganizovala setkání Wintona s „dětmi“ ve studiu BBC. Tehdejší emotivní záběry dojaly celý svět a z Wintona se stala známá a uznávaná osobnost.