Ministerstvo zaplatí kvůli sKartám pokutu. Müllerová chystá změny

Praha - Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se chystá příští týden předat premiéru Petru Nečasovi (ODS) návrh nové legislativní úpravy používání sociálních karet. Materiál zohledňuje výsledek dohody politiků s vedením spořitelny, s níž má ministerstvo na systém smlouvu, i výhrady ombudsmana, ochránců soukromí a z praxe. Ministryně to oznámila sněmovnímu sociálnímu výboru. Nová úprava sKaret by měla být hotova do konce května. Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) dá prý ministerstvu za sKarty pokutu - podrobnosti oznámí příští týden. Opoziční ČSSD a neparlamentní lidovci rozhodnutí úřadu přivítali.

Sociální karty, které začaly úřady práce vydávat loni, patří k projektům exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Podle něj tak měl resort ušetřit stovky milionů za rozesílání dávek. Systém provozuje Česká spořitelna. Smlouvu na 12 let s ní podepsal někdejší Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení.

Podle kontraktu má přes sKarty putovat 98 procent vyplácených peněz na dávky a v budoucnu případně i penze. Projekt kritizovala rada postižených, odbory, opozice, někteří koaliční politici i ombudsman.

Po nových jednáních se spořitelnou premiér koncem minulého roku oznámil, že sKarty budou sloužit jako průkazky, dobrovolné s nimi bude převádění peněz, placení či výběr z bankomatu. Povinně by je měli používat jen ti, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi.

Zapracovat i výhrady ombudsmana a Ústavního soudu

Možné bude i zasílání poštou, ale za poplatek. Výhrady kritiků se týkaly také ochrany osobních údajů a toho, že kvůli dávkám budou muset lidé mít povinně účet u spořitelny, i když už konto mají.

„Snažili jsme se dostát požadavkům z politické dohody, ale také zapracovat výhrady Úřadu pro ochranu osobních údajů, ombudsmana a Ústavního soudu,“ uvedla ministryně. Podle ní je nalezení řešení složité. „Čímkoliv pohnete na jedné straně, má dopady na straně jiné,“ řekla poslancům sociálního výboru.

Dále podotkla, že smlouva se spořitelnou je dál platná. Podle vedení ministerstva by sKarty v nynější podobě mohly být neústavní a hrozí ústavní žaloby. Ministerstvo podrobnosti k navrhovaným změnám zatím sdělit nechtělo. Nejprve je ministryně chce předložit předsedovi vlády.