Miloš Zeman s Václavem Klausem si podají kliku od hradních dveří

Praha - Novým českým prezidentem zvolili voliči Miloše Zemana. Podpora Zemanových voličů se zastavila pod hranicí 55 procent, Schwarzenbergovi hodilo hlas něco málo přes 45 procent. Místopředseda vlády Schwarzenberg poblahopřál bývalému premiérovi Zemanovi k vítězství. V úřadu by měla nová hlava státu vystřídat Václava Klause 8. března.

První výsledky finále přímé volby prezidenta byly na volebním webu k dispozici ve 14:13, tedy stejně rychle jako při prvním volebním kole. Volební účast činila 59,11 %. Ministerstvo vnitra nezaznamenalo během druhého kola přímé volby prezidenta žádný falešný voličský průkaz. Zeman zvítězil ve všech krajích kromě Prahy.

Ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku, nejrozsáhlejším volebním okrsku v zemi se třemi registrovanými voliči, získal ve 2. kole prezidentské volby převahu Miloš Zeman. Volili dva z místních voličů, přidalo se k nim 19 lidí s voličskými průkazy. Zeman dostal 12 hlasů, jeho protikandidát Karel Schwarzenberg devět.

Schwarzenberg bodoval v horských střediscích

V turistických střediscích Šumavy, kde v druhém kole prezidentských voleb hlasovaly stovky voličů na voličské průkazy, měl na rozdíl od celostátních výsledků větší podporu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Nejvýraznějšího úspěchu dosáhl v Horské Kvildě na Klatovsku, kde mu dalo hlas 89,37 procenta voličů. Výrazně bodoval i v krkonošských horských střediscích.

Nově zvolený prezident Miloš Zeman dostal v Česku nejvíc hlasů v obci Proseč na Pelhřimovsku - přes 98 procent. Z 55 tamních voličů mu nedal hlas jen jeden. Vicepremiéra a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga ve finále nejčastěji volili v Okoři u Prahy. Z 56 hlasů jich dostal 52, tedy téměř 93 procent.

Konečný výsledek voleb po sečtení všech okrsků:

  • Miloš Zeman

počet hlasů: 2 717 405 (54,80 %)

  • Karel Schwarzenberg

počet hlasů: 2 241 171 (45,19 %)

Zeman dostal podporu nad 90 procent zhruba v pětadvacítce obcí. Schwarzenberg zaznamenal takový výsledek jen v Okoři. Nejvyšší volební účast byla v Přeckově na Třebíčsku. Z 54 voličů nepřišel k volbám pouze jediný a účast dosáhla 98,15 procenta. Schwarzenbergovi dali v Přeckově 30 hlasů, Zeman dostal 23. Naopak procentuálně nejméně voličů si přišlo vybrat prezidenta ve Vřesové na Sokolovsku. Z 322 lidí s právem volit jich přišlo k urnám 87 a účast byla 27,02 procenta. Zemanovi patřilo 63 hlasů a Schwarzenbergovi 24. V sídle prezidentů v Lánech zvítězil o deset hlasů Schwarzenberg nad Zemanem.

Schwarzenberg dostal od Čechů v zahraničí 84 procent hlasů. Hlasy všech příchozích voličů dostal hned v několika zemích, konkrétně v Íránu, Zimbabwe, Uzbekistánu a Portugalsku. Zeman na stoprocentní zisk v cizině nikde nedosáhl.

Exkluzivní průzkum pro ČT - voliči Fischera se poslední týden stěhovali

„V průběhu týdne se relativně velké procento původních voličů neúspěšného kandidáta Jana Fischera přesunulo od Karla Schwarzenberga k Miloši Zemanovi,“ komentoval exkluzivní průzkum pro ČT ve volebním studiu ředitel STEM/MARK Jan Tuček s tím, že z šetření vyplývá, že elektoráty obou kandidátů víceméně kopírují elektoráty z prvního kola: „Více než 90 procent voličů TOP 09 bude volit Schwarzenberga, více voličů ČSSD a KSČM bude volit Miloše Zemana,“ řekl Tuček před sčítáním hlasů. Sociologické šetření ukázalo i to, že Zeman získal hodně voličů Jiřího Dienstbiera - okolo 40 procent - a Schwarzenberg zase voliče Přemysla Sobotky.

Voliči se podle Tučka podle průzkumu obávali, že Zeman se bude chovat arogantně a hrubě. Ti, co chtěli dát hlas Zemanovi, souhlasili s argumenty z kampaně – jako je „nečeskost“ jeho i jeho manželky či problém s Benešovými dekrety.

Doporučení Václava Klause pak podle Tučka mobilizovalo sympatizanty Karla Schwarzenberga, aby šli volit. Zemanovi ale zároveň přivedlo Klausovy příznivce, uvedl ředitel agentury STEM/MARK Tuček. „V očích voličů Klausovi amnestie uškodila,“ dodal.

Události (zdroj: ČT24)