Nečas věří ve standardní spolupráci s novým prezidentem

Praha - Premiér Petr Nečas poblahopřál nově zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi, zároveň poděkoval Karlu Schwarzenbergovi za odvedený výkon v kampani před druhým kolem. Vysokou volební účast premiér ocenil, dokazuje podle něj, že veřejnost se o politiku přece jen zajímá. Nečas má za to, že by se po ostré kampani měli všichni přičinit o zklidnění atmosféry. Věří ve standardní spolupráci s novým prezidentem.

„Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman je logickým kandidátem na prezidenta republiky… Polistopadová éra české politiky vygenerovala tři nejsilnější osobnosti, což byl Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Z tohoto pohledu jeho prezidentská aspirace jako nástupce Václava Havla a Václava Klause je poměrně přirozená,“ uvedl premiér s přesvědčením, že je Zeman standardní politik a že spolupráce s ním bude standardní.

Vyzval také ke zklidnění atmosféry po „nebývale ostré kampani“ před druhým kolem prezidentské volby. „Je v našem zájmu, abychom všichni přispěli k tomu, že prostě volba skončila, sláva vítězům, čest poraženým, a teď je nezbytné politicko-společenskou atmosféru zklidnit,“ prohlásil Nečas.

Premiér se neobává nadcházejících společných jednání se Zemanem, který již avizoval, že se bude chtít mimo jiné účastnit jednání vlády. S novým prezidentem již má prý domluvenou schůzku. „Nepochybuji, že tady bude velice dobrý dialog mezi vládou a prezidentem republiky a že bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti,“ uzavřel Nečas prohlášení před novináři.