Zeman pro nový proces s Kajínkem, zřejmě bude bydlet na Hradě

Praha - Miloš Zeman je pro obnovu procesu s Jiřím Kajínkem. Řekl to v diskusním pořadu Partie v televizi Prima family. Podle něj by měl případ doživotně odsouzeného Kajínka posoudit jiný než plzeňský soud, amnestii by mu ale nedal. Nový prezident by podle svých slov rád bydlel na Hradě, zároveň dal najevo, že se hodlá setkat s lidmi z prezidentské kanceláře, aby se s nimi domluvil, zda chtějí zůstat - až na výjimky vyhánět nikoho nechce. Jak již dříve avizoval, má v plánu pokusit se prosadit zákon o majetkových přiznáních a podpoře investic.

  • Zeman pro televizi Prima family: „Já bych se přimlouval za to, aby bylo obnoveno řízení s panem Kajínkem, aby pokud možno bylo přeloženo od plzeňského soudu někam jinam, aby se odstranilo podezření z možné zaujatosti tohoto soudu,“ uvedl Zeman.

Na doživotí odsouzený Kajínek si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z roku 1993. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti. 


Rád by bydlel na Hradě, chce mluvit s lidmi z prezidentské kanceláře

Miloš Zeman zřejmě bude bydlet na Pražském hradě. A například stejně jako Tomáš Garrigue Masaryk chce i on často jezdit na zámek v Lánech. V rozhovoru pro televizi Prima family řekl, že bydlením na Hradě by ušetřil čas, který je nutný pro dojíždění z jeho domova v pražských Stodůlkách. „Já nemám žádné velké nároky na bydlení. Na Pražském hradě bych chtěl bydlet jen proto, že to ušetří čas,“ uvedl. Současný prezident Klaus bydlí v Lumbeho vile, tedy v prezidentské rezidenci. Zeman by mohl využít i apartmán přímo na Hradě. 

Prezidentský byt přímo na Hradě si užívali jak Tomáš Garrigue Masaryk, tak jeho nástupci Edvard  Beneš a Emil Hácha. Klement Gottwald se ale nastěhoval do vily v Královské zahradě. V takzvaném domečku bydlel i poslední komunistický prezident - Gustáv Husák. Teď v něm sídlí nadace Václava a Livie Klausových. A zahrada je na rozdíl od dob Husáka volně přístupná veřejnosti. Pak už tady totiž bydlel jen Václav Havel, a to velmi krátce. 

Havlovo vlastní bydlení sice šetřilo hradní rozpočet, zato ale zamotalo hlavu tamním úředníkům, když prezidentský úřad opustil. Nebylo kam ubytovat jeho nástupce Václava Klause. Nakonec Klause ubytovali v Lumbeho vile, kam se prezident s manželkou Livií nastěhoval v létě 2005, dva roky po svém nástupu do funkce.  

Ještě před inaugurací se chce rovněž setkat se současnými zaměstnanci prezidentské kanceláře a zjistit, zda chtějí zůstat. Až na dvě výjimky nikoho vyhánět nechce - již dříve avizoval, že nechce spolupracovat s Ladislavem Jaklem, tajemníkem prezidenta Václava Klause, a Petrem Hájkem, zástupcem vedoucího prezidentské kanceláře pro oblast komunikace a kultury.

  • Zeman pro televizi Prima family: „Já pokládám za svoji přirozenou povinnost, i když mi to žádný zákon neukládá, se ještě před inaugurací sejít s pracovníky kanceláře prezidenta republiky, porozhlédnout se, seznámit se s organizační strukturou této organizace a samozřejmě s těmi lidmi mluvit o tom, zda chtějí zůstat, nebo odejít. Já sám nikoho vyhánět nebudu s výjimkou dvou jmen, která už jsem mnohokrát uvedl.“

Vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl již v sobotu po zvolení Zemana prezidentem oznámil, že z Hradu odejde spolu s končícím Klausem. Odmítl tak nabídku Zemana, aby v současné funkci pokračoval. 

Vydáno pod