O předčasných volbách nerozhoduje prezident, vzkázal Nečas Zemanovi

Praha – Předseda vlády Petr Nečas (ODS) se ohradil vůči včerejším slovům nově zvoleného prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by byly potřeba předčasné volby. Kabinet se podle Nečase zodpovídá sněmovně, „nikoliv prezidentu republiky“. Shodně se v Otázkách Václava Moravce vyjádřili i místopředsedové ODS a TOP 09 Martin Kuba a Miroslav Kalousek. Podle zástupců ČSSD, KSČM i VV ovšem vítězství levicového kandidáta vládě červenou vystavilo. Stejně jako Zeman potom i oni kritizovali zejména angažmá vicepremiérky Karolíny Peake.

Část voličů pojala hlasování o prezidentovi republiky také jako referendum o pravicové vládě Petra Nečase. Podle exkluzivního sociologického výzkumu agentury Median pro ČT, který proběhl v průběhu 2. kola volby, využilo prezidentskou volbu k vyjádření postoje k Nečasovu kabinetu 66 procent dotázaných.

Prezidentem se stal Miloš Zeman, jenž se po dobu kampaně definoval jako kandidát levice, ve včerejším rozhovoru s Václavem Moravcem hovořil o potřebě předčasných voleb. „Domnívám se, že je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, nikdo ji nevolil a je vlastně tvořena přeběhlíky od VV (tzn. stranou LIDEM), že by bylo namístě, aby byly předčasné volby a aby se do parlamentu dostaly ty strany, které mají aspoň pětiprocentní důvěru občanů,“ uvedl Zeman v ČT.

O čem hovořil Miloš Zeman v prvním oficiálním rozhovoru? Čtěte víc.

Proti Zemanovu výroku se ovšem ohradil premiér Petr Nečas. „Vláda je podle ústavy zodpovědná Poslanecké sněmovně, nikoliv prezidentu republiky. Vláda bude pokračovat, dokud bude mít v Poslanecké sněmovně většinu a bude schopna prosazovat koaliční program,“ uvedl.

Koalice: Vláda se zodpovídá sněmovně, nikoli prezidentovi

Podle ministra financí Miroslava Kalouska ovšem taková slova nemají žádnou váhu, protože vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně, a nikoli prezidentovi. Shodně se vyjádřil i místopředseda ODS a Kalouskův vládní kolega Martin Kuba. Zemanův názor označil za legitimní, ale jeho vítězství coby levicového kandidáta si jako důvod ke konci vlády nevykládá.

  • Miroslav Kalousek (TOP 09): Ten výrok je mediálně výrazný, protože ho říká budoucí prezident, ale v našem ústavním systému nemá absolutně žádnou váhu. Kdyby o vládě rozhodovaly prezidentské volby nebo volby do krajských zastupitelstev, tak by vláda musela odstoupit po každých krajských volbách. Nepamatuji si žádnou vládu, která by v nich uspěla.
  • Martin Kuba (ODS): Výrok pana prezidenta je třeba vnímat v kontextu toho, že jeho kampaň jako levicového kandidáta byla postavena proti stávající vládě. Vláda má plnou legitimitu.

Opozice: Madam Peake? Vicepremiérka pro udržení vlády za každou cenu

Parlamentní opozice se za Zemanova slova naopak postavila, byť i místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že prezidentovy výroky ve vztahu k parlamentu jsou a budou pouze „inspirativní“. I podle představitelů opozice je ale vláda nelegitimní ve chvíli, kdy ji drží strana LIDEM, která z voleb nevzešla. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach podotkl, že se v případě „madam Peake“ vyjevuje „politická korupce a prostituce“. Místopředseda VV Petr Skokan dodal, že se v Nečasově kabinetu jasně ukazuje snaha „z vicepremiérky pro nic udělat vicepremiérku pro udržení vlády za každou cenu“.

  • Zdeněk Škromach (ČSSD): Miloš Zeman zpochybnil legitimitu této vlády nikoli kvůli podoře přeběhlíků, ale proto, že je podivné, že se uzavírá koaliční smlouva se stranou, která vůbec neprošla volbami.
  • Jiří Dolejš (KSČM): Výsledek voleb vnímám jako potvrzení dlouhodobého poklesu důvěryhodnosti této vlády. Vláda dlouhodobě důvěru nemá a troufnu si říct, že ji do voleb těžko získá. Předčasné volby jsou jediná věc, která by uspokojila veřejnost.
  • Petr Skokan (VV): My se budeme snažit dělat všechno pro to, aby tato vláda neexistovala, a pokud budou nutné předčasné volby, budeme usilovat i o ně. Vše se vyčistí.

Vláda kvůli koaliční smlouvě o důvěru spíše nepožádá

Opozice zároveň volá po tom, aby Nečasův kabinet vystoupil v souvislosti s revizí koaliční smlouvy před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli místopředsedové KSČM a VV.

Aktualizovanou koaliční smlouvu připravují zástupci vládních stran od prosince, chtějí v ní definovat programové body pro zbytek volebního období. Podle vyjádření koaličních představitelů se ale nezdá, že by kabinet o důvěru žádat chtěl. Martin Kuba se odpovědi vyhýbal a Miroslav Kalousek konstatoval, že to vládě nedoporučí – mj. proto, že za dva a půl roku proběhlo už pět hlasování, kde chtěla opozice vládu svrhnout, a ani jednou se jí to nepodařilo.

Skokan vs. Kalousek

V Otázkách Václava Moravce se Miroslav Kalousek setkal s Petrem Skokanem, jenž proslul přednesením telefonátu s ministrem financí, který ho oslovoval „Nazdar, ty debile“. I tentokrát mezi nimi došlo k výměně názorů, byť mírnější:

  • Petr Skokan: Jaké bude personální složení vlády, o tom rozhodne především pan ministr financí podle toho, co komu nabídne. My víme, že to tak zatím funguje.
  • Miroslav Kalousek: To snad ani nemusím komentovat. Každý máme svobodné právo se veřejně ztrapňovat a já ho panu poslanci brát nebudu.