Zemana čeká 40 dní příprav, včetně prezidentského portrétu

Praha – Vůbec poprvé v historii České republiky, potažmo Československa, byl prezident zvolen dříve, než vypršelo funkční období dosavadní hlavě státu. Na předání úřadu má tentokrát hradní protokol šest týdnů. Už od zvolení hlídá Miloše Zemana prezidentská ochranka, zázemí pro budoucího prezidenta ale legislativa nijak neřeší. Úřadovat zřejmě bude Zeman v prostorech, v nichž se svým štábem řešil kampaň - v pronajatém bytě v pražské Loretánské ulici. Do čtvrtka si nastupující hlava státu užívá oddechu ve svém sídle na Vysočině.

Týmy nového i stávajícího prezidenta musí sladit hlavně program inauguračního dne. Ten je naplánován na 8. března, na společné schůzi obou parlamentních komor skládá prezident tradičně ve Vladislavském sále svůj slib. Další program dne instalace prezidenta do úřadu zůstává zatím otázkou. „Tohle všechno budeme řešit s panem Zemanem, až se vrátí na konci týdne, kdy budeme vytvářet program na celý únor. Předpokládáme, že kancelář zůstane tady v Loretánské,“ předeslala Zemanova mluvčí Hana Burianová.

Kancelář využívá Miloš Zeman od loňského srpna, čtyři místnosti si pronajalo občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana. Bydlela zde i dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková. Protože je Zeman od zvolení chráněnou osobou, už je pod dohledem ochranky hlavy státu, která nyní s volebním štábem vyjednává detaily. „Velmi intenzivně komunikujeme se štábem Miloše Zemana a domlouváme úroveň nastavení ochrany, tedy intenzitu a způsob. Variant je víc,“ řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel, podle něhož Zeman už „nějakou intenzitu“ ochrany má. Finální řešení a počet bodyguardů by měly být známy během několika dní.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)

V den inaugurace už by měl mít nastupující prezident stanoveny nejbližší spolupracovníky. Než nastoupí do funkce, pak musí znát pravidelné zahraniční aktivity, které ho čekají. A v neposlední řadě je třeba vyřešit oficiální fotografii na prezidentský portrét, vyrábějí se totiž podle ní i poštovní známky.