Chvíli mráz a chvíli jaro – ve středu bude až 12 stupňů

Praha - O víkendu zažilo Česko extrémní mráz - na šumavské Kvildě bylo až minus 30 stupňů. Nejstudenější dny ale už jsou pravděpodobně za námi - na Jizerce v Jizerských horách bylo včera v ranních hodinách minus 27 stupňů a dnes už jen 17 pod nulou. A bude ještě tepleji, silný mráz příští týden vystřídá jarních 12 stupňů.

Ve středu vystoupí teploty v Čechách místy až na 12 stupňů Celsia, tvrdí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Od úterý do pátku bude navíc foukat vítr. Spolu se srážkami, které budou na horách dešťové, tak přispěje k tání sněhu. Nadprůměrné teploty však nevydrží dlouho. Na konci týdne očekávají meteorologové opět ochlazování.

Již dnes se začalo od západu poměrně rychle oteplovat, uvedl meteorolog Martin Štros ze společnosti meteocentrum.cz. Odpoledne už se podle něj denní teploty dostaly na některých místech v západní polovině Čech i nad bod mrazu. Na pět stupňů nad nulou se dostanou teploty už v úterý, kdy Česko odpoledne a večer ovlivní teplá fronta. Vydatný déšť doprovázený táním sněhu může přispět k lokálním povodním. 

Pavel Borovička z ČHMÚ

„Teploty budou nadprůměrné. Nevydrží však nad průměrem dlouho, ale přesto bude docela teplo. Právě v tu středu vystoupí teploty hlavně v Čechách místy až na 12 stupňů Celsia.“

Od čtvrtka se však začne postupně ochlazovat a o víkendu očekávají meteorologové opět zimu, i když v nižších polohách se budou teploty stále pohybovat slabě nad nulou. Srážky se postupně na celém území budou měnit na sněhové.