Ústavní soud odmítl Rathovu stížnost proti zajištění majetku

Praha - Ústavní soud odmítl další stížnost poslance Davida Ratha. Tentokrát směřovala proti zajištění majetku v trestním řízení. U soudu leží ještě tři Rathovy podněty. Bývalý středočeský hejtman a jeho právní zástupci už se začali seznamovat s vyšetřovacím spisem. Žalobce očekává, že bude seznamování trvat minimálně do konce ledna, vzápětí nato policie sepíše návrh na podání obžaloby a zašle ho státnímu zastupitelství.

Stížnost proti zajištění majetku vyřešili soudci bez veřejného jednání. K žádnému porušení základních práv při zajištění nemovitosti a peněz na bankovním účtu ale podle soudu nedošlo. „V procesním postupu nebyla zjištěna výkladová ani aplikační libovůle či porušení procesních principů obsažených v ústavním pořádku, které by svědčily o dotčení stěžovatelových ústavně zaručených práv,“ stojí v usnesení, které připravil soudce zpravodaj Vladimír Kůrka.

Rath podal k Ústavnímu soudu už celkem sedm podnětů. Opakovaně v nich kritizoval trvající vazbu, případně postup Poslanecké sněmovny, která povolila jeho stíhání. V jednom z odmítavých usnesení ÚS připustil, že v případu chybovali státní zástupci. Konkrétně Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem postupovalo účelově, když kauzu nepředalo středočeským kolegům. Právě ve Středočeském kraji se totiž odehrály údajné trestné činy. Důvod k zásahu v tom ovšem ústavní soudci neviděli. Svou výhradu uvedli pouze nad rámec odůvodnění v usnesení, jímž odmítli jednu z Rathových stížností.

Policie Ratha v květnu obvinila z přijetí sedmimilionového úplatku. Údajně si ho vzal za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Loni v září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta.