V kauze údajné korupce na ŘSD padla další tři obvinění

Praha - Policie obvinila v kauze údajné korupce na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) další tři lidi. Dva právníky a dalšího muže stíhá pro podezření ze zpronevěry. Kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD protikorupční policie už předloni obvinila bývalého šéfa ŘSD Petra Laušmana a další tři lidi.

Obvinění tří lidí potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Více se však k případu odmítla vyjádřit. Podle ní totiž po zahájení stíhání došlo ke sloučení s případem, který dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Jeho šéfka Lenka Bradáčová uvedla, že obvinění souvisí s kauzou Ředitelství silnic a dálnic, ve které byli již dříve obviněni čtyři muži. Více informací ale také nesdělila.

Mezi nově obviněnými jsou právníci Jan Veverka a Pavel Koutný, třetím pak někdejší finanční ředitel advokátní kanceláře Novotný & Partneři Michal Souček. Podle dřívějších informací časopisu Týden jsou podezřelí ze zpronevěry několika desítek milionů korun svým klientům, kteří u nich měli peníze v advokátní úschově. Prostředky určené například na stavbu odpočívadel na dálnici D5 u Málkovic či Křenovic na dálnici D1 muži prý používali mimo jiné na běžný provoz kanceláře.

Loni v prosinci obvinila policie bývalého šéfa podniku Laušmana, bývalého výkonného ředitele ŘSD Michala Halu a někdejšího podnikového právníka Roberta Wolfa kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků na dálnicích D47 a D5. Stíhá je pro přijímání úplatku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Právník je stíhán pouze pro porušování povinnosti. Policie obvinila také majitele dvou obchodních společností, jimž byly pozemky pronajímány. Média už dříve uvedla, že jde o předsedu představenstva společnosti Monstera International Jiřího Neužila. Podle kriminalistů poskytl jednomu z bývalých manažerů úplatek přes 15 milionů korun a byt v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 milionu korun.

Obvinění bývalí zaměstnanci ŘSD uzavřeli v roce 2006 se dvěma obchodními společnostmi smlouvy o pronájmech pozemků a zbudování obslužných zařízení na dálnicích D47 a D5. Smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, stát údajně přišel o více než 264 milionů korun, které mohl dostat, pokud by pozemky pronajímal bez prostředníků.