Chřipková rovnice: Nemoc učitele znamená méně peněz pro děti

Praha - Chřipka řádí a zasáhla naplno i školy, některé dokonce musely vyhlásit chřipkové prázdniny. Kromě dětí jsou častěji nemocní i samotní učitelé. Pro školy to znamená velké potíže - kromě suplování navíc musí platit i nemocenskou. Jenže ze stejných peněz, které mají třeba i na nákup nových učebnic.

Týden nemoci učitele stojí školu zhruba pět tisíc korun. Jen pro představu - to je tolik, kolik stojí jedna sada učebnic pro celou třídu na jeden předmět. Školy totiž nemocenskou musí platit z balíku peněz, který mají i na pomůcky, učebnice, ale třeba i na plavání dětí nebo vzdělávání učitelů. 

Peněz na nemocenskou a pomůcky přitom v posledních letech dával stát stále méně. Loni jen necelých 700 milionů, letos ale slibuje ministerstvo školství podstatně víc - stejně jako před 6 lety. Podle mluvčího ministerstva stát přihodil zhruba jednu miliardu oproti loňskému roku.

Kolik peněz z toho školám ukrojí letošní epidemie chřipky, zatím ředitelé odhadnout nedokáží.  Nevědí totiž, kolik peněz dostanou doopravdy – své rozpočty budou znát až koncem března.

Chřipka má další oběť: v táborské nemocnici zemřel starší muž. Měl i chronické problémy. V Jihočeském kraji už jde letos o devátou oběť. Na jihu Čech trvá už druhý týden stav epidemie - návštěvy jsou zakázány ve všech nemocnicích - s výjimkou prachatické.

České školy trápí chřipka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod