Zeman nabírá sílu na Vysočině, ODS chce korektní spolupráci

Praha – Ačkoliv nově zvolený prezident Miloš Zeman nepřímo vyzval vládu, aby uvolnila prostor pro předčasné volby, ODS chce s levicovým prezidentem spolupracovat a názor ohledně předčasných voleb odmítá. Výkonná rada ODS dnes mimo jiné vzkázala, že se na korektní přístup hlavy státu spoléhá hlavně v otázce zahraniční politiky a bezpečnosti. Zeman opakovaně avizoval, že zasedání vlády se chce pravidelně účastnit, podle ODS prezident může radit, své pravomoce by ale neměl výrazněji překračovat. „V euforii vyřknutá slova je jedna věc, realita politické skutečnosti něco jiného,“ uvedl Nečas.

Zeman si myslí, že by se měly co nejdříve konat předčasné volby. V rozhovoru v České televizi bezprostředně po svém zvolení uvedl, že nynější vláda se opírá o stranu LIDEM, kterou nikdo nevolil. Je to prý jeho občanský názor, který ale jako prezident nebude skrývat. Nečas i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už v neděli zdůraznili, že vláda je odpovědná sněmovně, ne prezidentovi.

Nečas: Prezident mě nemůže odvolat, jednalo by se o „nelegitimní ústavní puč“

Ústavní článek č. 62, který definuje základní pravomoce prezidenta, mimo jiné obsahuje znění: Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi. Někteří právníci tvrdí, že extrémní výklad tohoto znění umožňuje, aby prezident, navzdory zvyklostem, premiéra skutečně samovolně odvolal. Vláda slabinu v ústavě připouští, nicméně toho, že by jí Miloš Zeman využil, se nebojí.

„Já si myslím, že to je skutečně velmi extenzivní výklad, že neodpovídá ústavním zvyklostem a nedomnívám se, že by pan prezident chtěl něco takového udělat,“ reagoval ministr financí Miroslav Kalousek. Sám premiér Nečas označil podobný scénář za „protiústavní puč“.

„Já si myslím, že ta formulace je spíš nešťastná, že je opřená o snahu stylisticky zjednodušit text a v očích některých interpretů to může vést k těmto důsledkům,“ dodává ústavní právník Jan Kysela.

S Klausem se Zeman sejde zřejmě už v příštím týdnu

Václav Klaus a Miloš Zeman - kdysi nesmiřitelní rivalové – by se zřejmě už příští týden mohli setkat jako dosavadní hlava státu spolu se svým nástupcem. Podle Zemanova volebního štábu spolu oba předběžně hovořili po telefonu. Do té doby ale nově zvolený prezident stráví čas hlavně odpočinkem. Už v neděli večer odjel na své sídlo v Novém Veselí, kde hodlá ve společnosti knih až do čtvrtka nabírat sílu. Čas tak může využít pro přípravu na první pracovní schůzky, vybírání svého nejbližšího týmu nebo rozhodnutí o tom, jak naloží s přebytkem peněz na volebním účtu – v současnosti zhruba 1,6 milionu korun. Právě financování Zemanovy kampaně bylo často napadáno jako neprůhledné. Samotnou volbu mohou kritici napadnout od středy, tehdy už totiž budou definitivně zveřejněny oficiální výsledky voleb.

Zemana vítali přátelé. Po kampani toho má dost, přiznali

Zeman odjížděl v neděli večer na svou chalupu za přítomnosti novinářů i kamer, podobné uvítání ho, kromě místních přátel, čekalo také v Novém Veselí. „Seděl jsem s Milošem v neděli, když přijel, asi dvě hodiny, byl velmi unavený, během kampaně shodil minimálně pět kilogramů. Chtěl jsem ho pozvat na oběd, ale odmítl. Chce až do čtvrtka jen odpočívat. Říkal, ať za ním nikdo nechodí a že ani nebude brát telefony,“ řekl tamní obyvatel Miroslav Zita.

Na klid nově zvoleného prezidenta dohlíží nepřetržitě také ochranka. Po incidentu, kdy neznámý člověk nastříkal na plot novoveselské tvrze červené symboly, už ale po dnešku nejsou žádné stopy. Majitel poničeného plotu Stanislav Černý, jenž je Zemanovým sousedem, dnes krátce po poledni nastříkané obrazce odstranil během několika minut pomocí škrabky. „Musel to udělat člověk, který v životě sám nic neudělal a akorát ničí práci druhých. Určitě to nebyl nikdo z místních,“ řekl Černý. Případný trest může skončit až jednoletým vězením, policisté ale zatím pachatele nedopadli.

Volební komise stvrdila výsledky voleb, od středy mohou přicházet stížnosti

Mimo nelegálních anonymních nápisů a posprejovaných zdí mohou kritici vznést oficiálnější formu protestu už od středy. Tehdy totiž Státní volební komise umožní zpochybnit volbu u Nejvyššího správního soudu. Po vyhlášení celkových výsledků bude možné zpochybnit jak hlasování při víkendovém finále, tak hlasování v úvodním volebním kole před dvěma týdny. Stížnost mohou podat sami voliči, nebo poslanci a senátoři, kteří nominovali některého z kandidátů, a to do sedmi dnů po vyhlášení výsledků, nejpozději tedy v úterý 5. února.

Nejvyšší správní soud musí o všech podaných návrzích rozhodnout do 15 dnů od jejich doručení. Podání návrhu už avizoval například aktivista Lukáš Kohout. Chce se domáhat zneplatnění voleb kvůli dočasnému vyřazení Jany Bobošíkové z volby, což považuje za porušení Listiny základních práv a svobod. Dále poukazuje na údajné chyby při delegování zástupců do okrskových volebních komisí.

Průběh voleb hodlá u soudu napadnout také nevládní organizace Růžový panter. Podle ní se v části kampaně objevily lži, a tím pádem byl porušen zákon o prezidentské volbě. Organizace zmiňuje zejména inzerát proti kandidatuře Karla Schwarzenberga, který vyšel v pátečním vydání deníku Blesk. „V okamžiku, kdy se v ní objeví takovéto fauly a porušování zákona, tak už to nejsou svobodné volby,“ vysvětlila zástupkyně Růžového pantera Iveta Jordánová.

Pokud by soud návrhu vyhověl, v krajním případě může podle zákona nařídit opakování celých voleb, do nichž by se mohli zapojit i noví kandidáti, nebo jen některé části dosavadního volebního procesu. Jinými slovy, soud by sám určil, od kterého úkonu se volba bude opakovat.

Od začátku roku už soud dostal čtyři různé podněty, které nějak souvisely s prezidentskými volbami, a to i přesto, že lhůta pro zpochybnění hlasování ještě formálně nezačala. Jeden podnět se týkal financování kampaně, proto jej NSS předal Městskému soudu v Praze. Dva z nich už soudci odložili, další na rozhodnutí čeká. Zbývající podnět se týkal financování kampaně, proto jej NSS předal Městskému soudu v Praze.

Zbytek peněz z kampaní půjde po zaplacení faktur na charitu

Právě zdroje hospodaření jednotlivých volebních kampaní se staly jedním z nejvíce zmiňovaných předvolebních témat. Právě tu Zemanovu kvůli podání žaloby advokáta Milana Hulíka prošetří soud. Na jeho účtě zbývalo k dnešku asi 1,6 milionu korun. Nevyčerpaná částka na kontě poraženého Karla Schwarzenberga (TOP 09) byla o čtyři miliony korun vyšší. Nové příspěvky připsala banka na oba účty i dnes. „Pro kampaň před volbou je to pozdě, ale i po volbách bude potřeba hradit faktury,“ podotkl v poznámce jeden ze Schwarzenbergových přispěvatelů, od kterého získal vicepremiér v první den volebního finále tisícikorunu.

Pokud na volebních účtech kandidátů nějaké peníze zbudou, musí je podle volebního zákona převést na dobročinné účely. Účetnictví kampaně budou muset volební výbory všech devíti prezidentských kandidátů zveřejnit do konce března a současně je zaslat senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru.