Vláda předčasné volby odmítá, přesto o nich bude zítra jednat

Praha - Předčasné volby by podle sociální demokracie mohly být pro TOP 09 výhodné a mohly by její pozici posílit. V České televizi to řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Strana souhlasí s názorem budoucího prezidenta, že předčasné hlasování je nejlepším řešením současné politické situace. Proti tomu se postavil předseda vládní ODS, vláda by ale o tlacích spojených se zvolením Miloše Zemana prezidentem mohla jednat už zítra na schůzi kabinetu.

Podle Petra Nečase nemá prezident pro vyvolání předčasných voleb žádné z ústavy vyplývající nástroje. Případné odvolání premiéra, které je podle některých výkladů možné, má Nečas za ústavní puč. Kabinet se zodpovídá sněmovně, „nikoliv prezidentu republiky“, myslí si premiér.

A s myšlenkou předčasných voleb nesouhlasí ani představitelé strany, které by podle Tejce mohly pomoci. „V tomto směru má Miloš Zeman právo si říkat, co chce. Ať to dělá, ale ústavní váhu to nemá,“ komentoval Zemanovy výroky místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Tejc: V předčasných volbách by mohla posílit TOP 09

Na předčasných volbách se chceme domluvit s kýmkoliv, klidně i s vládními stranami, říká sociální demokracie. Voliči by se podle ní měli k urnám vydat už na jaře nebo začátkem léta. „Může se ukázat pro TOP 09 výhodné vyvolat pádem vlády - tím, že by například odešla z vlády - předčasné volby společně s námi. Protože pak by zřejmě TOP 09 neměla svého premiéra, nicméně stala by se první stranou na pravé části spektra. Je otázkou, zda ODS by vůbec atakovala hranici 10 nebo možná 5 procent,“ řekl v Interview ČT24 Tejc.

Pro co nejdřívější konání předčasných voleb se krátce po svém zvolení vyslovil i Miloš Zeman. „Domnívám se, že je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, nikdo ji nevolil a je vlastně tvořena přeběhlíky od VV (tzn. stranou LIDEM), že by bylo namístě, aby byly předčasné volby a aby se do parlamentu dostaly ty strany, které mají aspoň pětiprocentní důvěru občanů,“ uvedl Zeman.

Koaliční strany ale s názorem budoucího prezidenta nesouhlasí. „Výkonná rada odmítá názor Miloše Zemana o nutnosti předčasných voleb. ODS prosazuje volby až v řádném termínu,“ řekla na tiskové konferenci předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). S nově zvoleným prezidentem chce vláda udržovat korektní vztahy. ODS se nechala slyšet, že bude spolupracovat hlavně v zahraniční a bezpečnostní politice.

Miroslav Kalousek (TOP 09):

„Ten výrok je mediálně výrazný, protože ho říká budoucí prezident, ale v našem ústavním systému nemá absolutně žádnou váhu. Kdyby o vládě rozhodovaly prezidentské volby nebo volby do krajských zastupitelstev, tak by vláda musela odstoupit po každých krajských volbách. Nepamatuji si žádnou vládu, která by v nich uspěla.“

Aktualizovanou koaliční smlouvu připravují zástupci vládních stran od prosince, chtějí v ní definovat programové body pro zbytek volebního období. O tom, že by ji měli spojit s hlasováním o důvěře vládě, ale koaliční představitelé - na rozdíl od nově zvoleného prezidenta i některých politiků opoziční ČSSD - neuvažují.