Amnestie v kauze vytunelovaných fondů Trend a Mercia platí

Hradec Králové – Krajský soud v Hradci Králové potvrdil amnestii pro Miroslava Hálka a dalších 7 obžalovaných v kauze vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Hálek už dříve řekl, že amnestii možná nepřijme a bude požadovat, aby líčení pokračovalo. Soud už ho ale nesmí potrestat, pouze vynese rozsudek o vině, či nevině.

Na kauzu vytunelovaných fondů se vztahuje kontroverzní druhý bod amnestie, kterou k dvacátému výročí samostatné České republiky vyhlásil prezident Václav Klaus. Zastavení trestního stíhání se týká exmanažerů Trendu a Mercii Miroslava Hálka, Jana Cholasty, Libora Páva a Luďka Špriňara. První jmenovaný již avizoval, že možná amnestii odmítne. „Je možná ta varianta, že amnestii odmítnu a budu se snažit, abychom byli zproštění tak, jak to má být, to znamená v řádném procesu,“ řekl dříve Hálek ČT.

Obžaloba vinila manažery z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun. Policie začala případ řešit před 16 lety. Hradecký soud loni v říjnu, při třetím projednávání případu, uložil dvěma bývalým manažerům fondů tříleté tresty a dvěma dvouleté tresty vězení. Odsouzena byla polovina z osmi obžalovaných, ostatní soud zprostil. Soud v říjnu také rozhodl o tom, že odsouzení by měli v různé míře fondům nahradit škodu v částce přes 700 milionů korun.

Tresty byly nižší než při dvou původních rozsudcích hradeckého soudu. Původní nejvyšší trest při prvním rozsudku v roce 2008 byl sedm let vězení a odsouzeno tehdy bylo deset lidí. Fond Trend založili v roce 1991 hudebníci Michael Kocáb a Martin Kratochvíl, kteří v kauze figurují jako svědci.

  • V roce 1995 zakladatelé fond prodali společnosti Královéhradecká Brokerská zastupované Miroslavem Hálkem. Následně začaly být podle obžaloby prostředky fondu převáděny na konta jiných společností. V roce 2000 skončil Trend v konkurzu. Kromě fondu Trend ovládli později obžalovaní Hálek a spol. v polovině 90. let také investiční fond Mercia. Fond založený rovněž v roce 1991 je nyní v likvidaci.
  • V roce 2003 konkurzní správce Trendu podal na Kocába, Kratochvíla a exmanažery fondu trestní oznámení pro podezření, že se transakcemi s akciemi v držení fondu nezákonně obohatili o 318,4 milionu korun. V lednu 2005 policie trestní oznámení odložila s tím, že ve věci nejde o podezření z trestného činu.
  • Bývalý šéf Trendu Hálek byl v prosinci 2010 nepravomocně odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody za pokus o podvod s akciemi pražského obchodního domu Kotva v hodnotě téměř 385 milionů korun. Vrchní soud v Praze ale koncem roku 2011 verdikt zrušil a případ vrátil státnímu zástupci k došetření.