Letouny CASA opět v problémech. Neprošly vojskovými zkouškami

Praha - Letouny CASA údajně neprošly prosincovými vojskovými zkouškami kvůli potížím systému ochrany proti raketám. Potvrdilo se tak, že stroje za 3,6 miliardy korun nemají plně funkční systém pasivní ochrany DAS. Píše o tom server Česká pozice s odkazem na dva důvěryhodné zdroje z ministerstva obrany. Podle původní smlouvy měl být systém DAS plně funkční již na konci července roku 2011.

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková neúspěch letounů ve zkouškách přímo nepotvrdila: „Výsledky doplňkových vojskových zkoušek letounu CASA a systému pasivní ochrany DAS se doposud vyhodnocují. Závěrečná zpráva bude předložena do 31. ledna 2013,“ sdělila serveru.  

Celou smlouvu lze vypovědět s nejasným výsledkem

Ministerstvo obrany nemá podle serveru mnoho možností, jak se funkčních letounů domoci. Smlouvu na nákup strojů za 3,6 miliardy korun lze vypovědět jen s komplikacemi a nejasným výsledkem. Kvůli smlouvě je vyšetřována exministryně Vlasta Parkanová a její náměstek Jiří Staněk. Podle serveru je pravděpodobnější, že by ministerstvo vypovědělo jen část smlouvy, která se vztahuje na DAS. Poté může po společnosti Omnipol, jež letouny dodala, chtít, aby do strojů namontovala osvědčenou verzi DAS, kterou používá polská armáda.  

Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Vinu odmítá i Staněk.

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/René Fluger