Fyzici vymysleli levnější pohon pro auta

Praha - Fyzici Karlovy univerzity vyvinuli technologii, která slibuje citelně levnější auta s alternativním pohonem. Vynález otevírá cestu k palivovým článkům, které by v budoucnu mohly nahradit ropu. Zároveň boří největší překážku, která zatím bránila širšímu využití v praxi.

V přístrojích na Matematicko-fyzikální fakultě UK zkonstruovali materiál pro pohon budoucnosti, který může nahradit původní drahou platinu. Ta zatím neměla alternativu, a její cena tak držela technologii v laboratořích. „Je nanostrukturní, a to je základem toho, že má jiné vlastnosti,“ vysvětlil vedoucí projektu Vladimír Matolín.

Laboratorní palivový článek dokáže vyrobit z vodíku téměř bezdrátově elektřinu. K tomu je ale uvnitř potřeba katalyzátor, který vodík nejdřív rozloží. V tomto procesu měla platina zatím nezastupitelnou roli. „Kdybychom měli katalyzátory používat masově, tak bychom ani tolik platiny nebyli schopni vytěžit,“ podotkl Matolín.

Třeba palivový článek do auta s klasickým platinovým katalyzátorem by vyšel zhruba na milion korun. Technologie, kterou teď vyvinuli na fakultě, by mohla jeho cenu až stokrát snížit. Na vozech s palivovými články, ze kterých místo zplodin odchází jen pára, pracují v laboratořích všechny velké automobilky, ale právě kvůli ceně je na trh zatím nepustily.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)