Je rozhodnuto, Kotrouš si odsedí 5,5 roku

Praha - Vrchní soud v Praze nevyslyšel odvolání bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše ve věci přijetí úplatku, za které mu městský soud uložil v listopadu šestiletý trest. Podle verdiktu odvolací instance stráví za mřížemi 5,5 roku, původní šestiletý trest mu tedy vrchní soud o půl roku snížil. Kotrouš také dostal zákaz pracovat pět let u bezpečnostních složek a 400 tisíc pokuty. Pokud částku nezaplatí, zůstane ve vězení o půl roku déle.

Bývalý šéf strážníků chtěl podle obžaloby po Josefu Jíšovi, jehož opravna se od roku 2005 stará o vozy městské policie, ve čtvrtletních splátkách pět procent z prostředků, které firma strážníkům za rok fakturovala. Částky požadoval za to, že zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem. Podle státního zástupce tak chtěl získat nejméně 1,2 milionu korun.

Šestačtyřicetiletý Kotrouš údajně od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc korun a poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho předloni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze i s úplatkem. Muž se k přijetí 150 tisíc korun, s nimiž ho policie zadržela, přiznal. Přijetí peněz odůvodnil tehdejší tíživou finanční situací. Popřel ale, že by převzal i 200 tisíc, které se nikdy nenašly, i to, že po Jíšovi žádal další peníze.

Vladimír Kotrouš dostal 5,5 roku (zdroj: ČT24)

„Pokud soud uznal obžalovaného vinným tím, že převzal i tu částku 200 tisíc korun, pak rozhodně nepochybil,“ prohlásil dnes předseda trestního senátu Jiří Lněnička. Podle něho však bylo prokázáno i to, že Kotrouš po Jíšovi žádal ještě další peníze. Odvolací soud také změnil právní kvalifikaci jeho činu. Prvostupňový soud jej potrestal i za zneužití pravomoci úřední osoby, podle Lněničky ale tento paragraf nelze použít. To, že se Kotrouš jednání dopustil jako úřední osoba, totiž obsahuje sama kvalifikace přijetí úplatku. „To, že z výroku o vině odpadl jeden trestný čin, by se mělo odrazit v celkové výměře,“ vysvětlil soudce, proč soud trest zmírnil. Dodal, že použití „drastického“ trestu nebylo nutné. „Máme za to, že trest odnětí svobody při spodní hranici sazby postačí,“ podotkl.

Lněnička také zpochybnil lítost, kterou Kotrouš u městského soudu vyjádřil, i to, že by ho jeho majetkové poměry nutily k páchání trestné činnosti. „Obžalovaný doznává v podstatě jen to, co mohl těžko popřít, když byl s částkou 150 tisíc korun zadržen,“ uvedl. Odvolací soud také zrušil trest propadnutí 103 korun, který Kotroušovi uložil městský soud. Místo toho mu vyměřil pokutu.