Pošta své doručovatelky pomocí GPS kontrolovat nesmí

Praha - Už několik měsíců sleduje Česká pošta své zaměstnance pomocí GPS navigace. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se ale bezdůvodně dopouští krácení osobních práv svých zaměstnanců. Soustavné sledování pohybu poštovních doručovatelů podle úřadu nemá žádný právní důvod.

„Byla učiněna opatření, aby tímto způsobem pošta nekontrolovala své poštovní doručovatelky. Odporuje to nejen zákonu na ochranu osobních údajů, ale také zákoníku práce, který zřetelně říká, že takovýmto způsobem monitorovat zaměstnance nejde,“ uvedl šéf ÚOOÚ Igor Němec.

Pošta sledováním poštovních doručovatelů usiluje o zlepšení kvality služeb. „Tou nejdůležitější věcí byla snaha optimalizovat doručovací trasy. Aby nebyly zbytečně dlouhé, aby byla doručovací trasa opravdu optimální a také samozřejmě abychom nepřetěžovali množstvím poštovního materiálu naše doručovatele,“ uvedl pro Český rozhlas ředitel odboru komunikace Ivo Mravinac. Kdyby systém fungoval naplno, mohl by také pomoci řešit případné spory o to, zda pošta skutečně provedla pokus o doručení, či nikoliv.  

Pouze částečné využití projektu za 8 milionů 

Systém GPS tak nyní poštovní doručovatelé využívají jen částečně, právě kvůli probíhajícímu řízení s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Prozatím se ale s GPS navigací pohybují doručovatelé jen ve vybraných lokalitách. Systém za osm milionů tedy na své plné využití teprve čeká. 

Brífink Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) (zdroj: ČT24)

„Skutečně nechceme sledovat zaměstnance, reálně to možné není,“ distancuje se od myšlenky sledování zaměstnanců Mravinac a dodává, že doufá, že ve sporu s Úřadem na ochranu osobních údajů se prokáže, že pravda stojí na straně pošty. Podle Mravinace je proto pravděpodobné, že se pošta rozhodne svůj projekt bránit odvoláním u správního soudu.