Rampulovo zveřejnění videa mohl být přestupek

Praha – Bývalý Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula se mohl dopustit přestupku, když v únoru 2012 zveřejnil videonahrávku noční policejní prohlídky na pražském vrchním zastupitelství. Ředitel Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igor Němec má zato, že Rampula svým jednáním porušil povinnost mlčenlivosti. Úřad s ním vede přestupkové řízení.

„Zveřejnění údajů nebylo v souladu s účelem, ke kterému byly záznamy kamerového systému primárně určeny,“ konstatoval úřad. Nahrávka prohlídky kanceláře někdejšího Rampulova náměstka Libora Grygárka totiž podle něj měla sloužit jako případný důkaz pro policii. Bývalý pražský vrchní státní zástupce ji ale pustil novinářům.

Podle dřívějšího stanoviska ÚOOÚ porušilo celé VSZ v Praze zákon na ochranu osobních údajů. Bývalý šéf pražských žalobců se prý neměl k záznamům vůbec dostat, protože zastupitelství má záběry z kamer uchovávat pouze tři dny. Prohlídka se uskutečnila 17. února a Rampula se své funkce ujal až o pět dní později. Úřad nařídil VSZ, aby situaci napravilo. Státní zastupitelství to již podle něj učinilo. Žalobci také již dříve uhradili pětitisícovou pokutu, kterou jim ÚOOÚ uložil.

Brífink Vlastimila Rampuly k otevření kanceláře Libora Grygárka 30.1.2012 (zdroj: ČT24)

Nahrávku ukázal Rampula novinářům v době, kdy se nakrátko vrátil do svého úřadu. Tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) totiž šéfa pražského VSZ již v roce 2011 odvolal, Rampula se ale začal bránit soudní cestou. Protože mu soud dal nejprve za pravdu, na několik měsíců se na svou pozici vrátil. Pospíšil spor s vrchním státním zástupcem vyhrál, když Rampulovo odvolání loni v červnu potvrdil Nejvyšší správní soud.

Vydáno pod