Kauzu uplácení v pražské ČSSD žalobci zastavili

Praha - Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9 zastavilo stíhání 17 lidí viněných z korupce při hlasováních na schůzích pražské ČSSD. Mezi obviněnými byli například pražský zastupitel Lukáš Plachý či dřívější šéf místní organizace v Praze 9 František Kolínský. Policie dva z obviněných stíhala pro trestný čin podplácení, zbylých 15 pro přijetí úplatku. Podle kriminalistů někteří stíhaní vzali peníze také za samotný vstup do strany.

Podle detektivů v letech 2009 a 2010 dávala dvojice úplatky svým spolustraníkům za to, že vstoupili do ČSSD v Praze 9 a následně hlasovali podle jejich pokynů. Tímto způsobem prý byla ovlivňována hlasování ve prospěch předem určeného člověka, a to jak při sestavování kandidátek pro sněmovní volby, tak i při volbách do pražského zastupitelstva.

Své spolustraníky měli podle dosavadního vyšetřování údajně uplácet právě Plachý s Kolínským. Plachý již dříve jakoukoli vinu odmítl. ČSSD v souvislosti s kauzou požadovala rozpuštění buňky na Praze 9.

Policie skupinu obvinila začátkem března, poté případ předala Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 9. Údajné uplácení v pražské ČSSD však policie začala řešit již před zhruba dvěma lety. Tehdy média zveřejnila nahrávky o tom, že radní ČSSD Plachý údajně za dobré místo na kandidátce přislíbil jednomu ze spolustraníků 100 000 korun. Plachý tehdy korupci odmítl, ale ihned rezignoval na funkci v radě.