Kubera: Nízké preference ODS můžou zmobilizovat stranu i voliče

Praha - ODS podle průzkumu CVVM přišla o svoji pozici lídra na pravici. Na její místo po prezidentské volbě poskočila TOP 09, jejíž preference se oproti prosinci zdvojnásobily. Podle senátora Jaroslava Kubery /ODS/ může tento výsledek zmobilizovat stranu i voliče.

Sociální demokraty by podle průzkumu volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenta. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body. Pro ODS je to nejslabší výsledek u CVVM od nástupu vlády Petra Nečase. Výsledky představila agentura CVVM. Její průzkum se uskutečnil od 14. do 21. ledna, tedy mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby. Na otázky odpovídalo 1 032 respondentů. Statistická chyba se pohybuje kolem 1,5 procenta u menších stran a u větších kolem 2,5 procenta.

Politolog Josef Mlejnek vidí úspěch TOP 09 jako „logický výkyv daný prezidentskou volbou“. Výsledku průzkumu odpovídá i doba, v níž se uskutečnil - tedy v době, kdy vrcholila kampaň za zvolení předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga prezidentem. Za normálních okolností by se zřejmě kyvadlo zase brzy vrátilo směrem k ODS. Jenomže odhad dalšího vývoje podle něj komplikuje příliš mnoho neznámých. Mlejnek zmiňuje především vnitřní pnutí v ODS vyvolané nejistotou z dalších prohraných voleb, které stranu může rozložit. „Zatím není ani jasné, jak se po opuštění prezidentského úřadu zachová vůči ODS Václav Klaus,“ dodává Mlejnek.

Kubera: Nízké preference jsou výborné, protože můžou aktivizovat voliče

Senátor Jaroslav Kubera je přesvědčen, že tento výsledek bude stranu i voliče mobilizovat. „Nízké preference jsou výborné, protože můžou aktivizovat voliče. Nejhorší jsou nadhodnocené výsledky průzkumů, vy tomu podlehnete a dopadnete špatně,“ uvedl v Interview ČT24. Výsledky podle něj odrážejí atmosféru po prezidentské volbě a ODS by se jimi neměla přehnaně znepokojovat. Podle Kubery je důležité nastolit nová témata a oslovit pravicového voliče s agendou, která je pro něj důležitá a které rozumí. Jako příklad uvedl byrokracii, která obtěžuje občany. „Měli bychom zřídit antilegislativní úřady vlády, úkolem Karoliny Peake by v něm bylo škrtat ty zákony a paragrafy, které nepotřebujeme,“ řekl Kubera.

Žádná další strana už by se do Poslanecké sněmovny nedostala. SPOZ by shodně získali jen 3,5 procenta hlasů, a nepřekročili by tak potřebnou hranici pěti procent. Zemanovci si ale od posledního průzkumu polepšili o dvě procenta. Pohoršili si naopak lidovci. Nyní by měli stejně jako SPOZ 3,5 procenta hlasů, ještě v prosinci ale dosáhli na procent šest. Strana zelených by získala dvě procenta a Suverenita jedno procento hlasů voličů.

V průzkumu, který agentura provedla mezi 3. a 10. prosincem 2012, měla TOP 09 jen 8,5 procenta hlasů. ODS by naopak volilo 17 procent lidí. Podpora ČSSD se od prosince příliš nezměnila, sociální demokraty by tehdy volilo 36 procent dotázaných. Pohoršili si komunisté, kteří by před koncem roku dostali 22 procent hlasů, nyní jen 17,5.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)