Kubera: Za špatnou kondici ODS může i koaliční spolupráce

Praha -  ODS není v nejlepší formě a může za to z velké části koaliční vládnutí. Senátor a člen vedení strany ODS Jaroslav Kubera to zdůraznil v Interview ČT24. Na jejím špatném stavu a ztrátě preferencí se podle něj odrazily nepopulární kroky vlády, od kterých se naopak TOP 09 podařilo distancovat. Sám by zúžil vedení strany tak, aby mohlo fungovat efektivněji. Předsedu strany Petra Nečase by ale neměnil. „Jeho úspěchy jsou větší, než jak působí,“ uvedl.

ODS podle průzkumu CVVM přišla o svoji pozici lídra na pravici. Naopak nárůst preferencí popohnal TOP 09 k tomu, aby novými ultimáty využila potenciál, který získala z prezidentských voleb. Kubera si sice uvědomuje, že sněmovní volby mohou dopadnout zcela jinak, nicméně s šířící se nepopularitou vlastní strany rozhodně spokojen není. „ODS není evidentně v dobré kondici  a ty důvody jsou jak vnitřní, tak vnější, velmi jsou také koaliční, protože ODS nese veškeré náklady toho koaličního vládnutí,“ domnívá se.

Jak řešit oslabenou pozici strany?

Ani plamenné řeči na kongresu pod staronovým vedením zoufalou situaci strany nevyřešily. Kubera sám by nejraději zúžil vedení a odpovědnost by následně byla jiná, než je teď. „Při tom počtu místopředsedů nemůže nikdo za nic a všichni za všechno. To já považuji za špatné,“ dodal. Podle něj by zároveň místopředsedové strany neměli očekávat ministerské funkce a měli by se věnovat vnitřnímu životu strany. „ODS by se měla začít chovat normálně a dělat normální věci (…), dělat věci, kterým lidé rozumí,“ zdůraznil.

A jaká je samotná pozice Petra Nečase v rámci strany? Podle Kubery jsou jeho úspěchy větší, než jak působí. „Lehce se řekne, že je slabý premiér a ustupuje, ale když to vezmeme z hlediska úspěchů vlády, tak to, co chtěla prosadit, skoro všechno prosadila. Často třeba k nelibosti veřejnosti,“ připomněl. Rozumí ale tomu, že veřejnost tyto úspěchy nevnímá. „Zadlužení je naprosto děsivé a všechna opatření vedou nikoliv ke splacení dluhu, ale ke snížení deficitu. My vůbec nejsme v situaci, že bychom začali něco splácet,“ uvedl.

TOP 09 v úterý nečekaně přišla s požadavkem, aby Česko ještě letos přistoupilo k evropskému fiskálnímu paktu. Návrhem se teď bude zabývat vedení ODS. Příčinu toho, že vláda dosud nepodepsala finanční ústavu, vidí Kubera ve špatném načasování, kdy do procesu jejího schvalování vstupovaly další události. „Teď do toho velmi dramaticky zasáhla volba prezidenta, která absolutně zahltila celý prostor,“ konstatoval.

Koaliční smlouva není nutná, ale její neschválení by přineslo problémy

„Koalice je poměrně dlouhou dobu, jako každá koalice, ve stavu mezi životem a smrtí,“ řekl Kubera. Koaliční smlouva podle něj sice není nezbytně nutná, její případné neschválení by ale mohl být problém pro prosazení záměrů vlády ve sněmovně. „Sice Mirek Kalousek říká, že i bez koaliční smlouvy se dá vládnout, to je pravda, to je jenom vnitřní dohoda, ale je tady jedno riziko, že TOP 09 potom nemusí být vázána v Poslanecké sněmovně a využít různých populistických návrhů opozice a připojit se k ní. Tam já vidím to nebezpečí,“ podotkl.

Petr Nečas, Karolína Peake a Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24/ISIFA/LN/ČT24

Podle Kubery měla ODS ve vládě stát za svými principy i na úkor roztržky s koaličními partnery. „Válku jsme měli vyvolat mnohem dřív, protože je zcela proti programu ODS zvyšování daní,“ zdůraznil. Zároveň se domnívá, že ministři ODS i premiér mají strach z konce vládnutí, který je větší než jejich neústupnost, a proto se zvyšováním daní souhlasili.

Nízké preference jsou výborné, můžou aktivizovat voliče

Kubera je také přesvědčen, že výsledek průzkumu CVVM bude stranu i voliče mobilizovat. „Nízké preference jsou výborné, protože můžou aktivizovat voliče. Nejhorší jsou nadhodnocené výsledky průzkumů, vy tomu podlehnete a dopadnete špatně,“ uvedl. Výsledky podle něj odrážejí atmosféru po prezidentské volbě a ODS by se jimi neměla přehnaně znepokojovat. Podle Kubery je důležité nastolit nová témata a oslovit pravicového voliče s agendou, která je pro něj důležitá a které rozumí. Jako příklad uvedl byrokracii, která obtěžuje občany. „Měli bychom zřídit antilegislativní úřady vlády, úkolem Karolíny Peake by v něm bylo škrtat ty zákony a paragrafy, které nepotřebujeme,“ řekl Kubera.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)