Zeman se vrátil z Vysočiny, na jednání SPOZ přišel poděkovat

Praha - Miloš Zeman se vrátil z pobytu na Vysočině do Prahy. Po šesté hodině se dostavil na zasedání Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ), které čestně předsedá.  Už zítra probere se svým poradním týmem záležitosti spojené s převzetím prezidentské funkce. Budou se řešit i detaily jeho inaugurace, která proběhne 8. března. Zvolený prezident si rovněž vybere tým poradců. Důležité také bude nastavit mantinely další spolupráce Miloše Zemana se stranou, která bude využita především marketingově.

„Pokud jde o mě, tak já jenom poděkuji za podporu, které se mně dostalo. Protože člověk má slušně poděkovat těm, kdo ho podpořili,“ řekl čekajícím novinářům po příjezdu do Prahy. Ještě na Vysočině prohlásil, že Zemanovcům nebude nabízet žádné „trafiky“.

„Předpokládám, že to bude dnes jeho poslední návštěva na našem předsednictvu,“ uvedl Vratislav Mynář, předseda SPOZ. „Slíbil, že bude nadstranickým prezidentem, a navíc mu to ani časové podmínky nedovolí,“ dodal. Čestným předsedou však Zeman zůstane i nadále.

Miloš Zeman
Zdroj: ISIFA/MAFRA/JAN ZÁTORSKÝ

Řešit se na ní má i příval žádostí o členství, které Zemanovo vítězství vyvolalo. „Já bych to řekl procentuálně, my denně pociťujeme nárůst minimálně ve dvou, ve třech procentech oproti stávajícímu počtu členů. To znamená, je to v desítkách nových členů denně,“ dodal.

Doporučení, koho si vzít s sebou na Hrad, Mynář údajně nemá. Bylo by podle něj ale logické, kdyby se tam dostali někteří lidé z volebního týmu. Zemanovy návrhy ale budou ještě konzultovat. Zítra začne Zeman se svým týmem ladit program na příští týden. Měl by se mimo jiné sejít i se současnou hlavou státu Václavem Klausem. Podle Zemanovy mluvčí stojí o schůzku s budoucím prezidentem i řada velvyslanců, kteří by mu prý rádi pogratulovali osobně. Dojde také na schůzky se členy prezidentské kanceláře, ale i další osobní setkání.

„Na několik dní odjedu na svou milovanou Vysočinu, pak se vrátím do Prahy, se mnou přijde zákon a budu se připravovat na nástup do funkce,“ řekl Zeman krátce po svém zvolení do funkce příští hlavy státu.

Řešit by se měla také Zemanova ochranka. Teď využívá i soukromých služeb, které platí z peněz na kampaň. K ladění jsou taky detaily březnové inaugarace, stěhování na Pražský hrad nebo role jeho manželky a dcery Kateřiny, stanovení Zemanových nejbližších spolupracovníků, jeho první zahraniční aktivity v úřadu nebo oficiální fotografie na prezidentský portrét a poštovní známky. Miloš Zeman se chce už zítra sejít se správou Pražského hradu a prezidentské kanceláře, příští týden se chce vidět se zástupci vládních a opozičních stran.

Vydáno pod