Nasazení v Lógaru je u konce, většina provinčního týmu se vrátí domů

Kábul – Po pěti letech a desítkách vykonaných projektů, oprav i výcviků zakončí svou činnost provinční rekonstrukční tým v Lógaru. Následující půlrok zde z celkových 300 zůstane zhruba stovka vojáků, aby zajistili přesun materiálu ze základny zpět do České republiky. Rekonstrukční tým má nahradit skupina vojenských poradců, která bude v pozadí dohlížet na plánování a strategii afghánské armády. Civilní odborníci a jejich vojenská ostraha sloužila v Afghánistánu od března 2008. V jednotce známé pod zkratkou PRT za pět let existence sloužilo téměř 2 500 vojáků.

Čeští vojáci v Lógaru měli na starosti výcvik afghánských bezpečnostních sil, tedy policie, armády a tajné služby. Navíc zajišťovali bezpečnost pro práci civilních expertů. Občanští odborníci zase spolupracovali na rozvoji infrastruktury, výstavbě škol, nemocnic i správních úřadů.

Matyáš Zrno, bývalý vedoucí civilní části PRT v Lógaru, redaktor LN:

„Podařilo se vybudovat část základní infrastruktury, jako jsou školy, základní zdravotnická zařízení, mosty nebo lávky. Probíhalo školení pro zemědělce, hodně jsme pracovali s místními afghánskými úřady.“

Kromě Čechů omezují své působení v alianční misi ISAF i další země. Stahování spojeneckých armád souvisí s postupným předáváním odpovědnosti afghánským vládním silám. Čeští vojáci slouží v Afghánistánu v rámci mise ISAF od roku 2002. Kromě základny PRT v Lógaru má česká armáda základnu v Kábulu a také cvičí afghánské vojáky v provincii Vardak.

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla se do konce roku 2014 počet českých vojáků v Afghánistánu sníží z více než pěti stovek na přibližně 150, kteří budou pod novým mandátem plnit asistenční úkoly, jako jsou opravy vrtulníků, cvičení specialistů nebo pomoc s metodickou přípravou v řízení. První budou odcházet bojové a jako poslední zabezpečovací jednotky.

  • Český provinční rekonstrukční tým (PRT) byl společným projektem ministerstva zahraničních věcí a ministerstva obrany.
  • V afghánské provincii Lógar působil od března 2008 jako součást mise ISAF NATO.
  • PRT standardně tvořilo 9 civilních odborníků z ministerstva zahraničních věcí a 292 vojáků Armády ČR.
  • Hlavním cílem byla podpora centrální a provinční vlády při zajišťování potřeb obyvatelstva a spolupráce s afghánskými bezpečnostními složkami.

Zdroj: Armáda ČR

V misi KFOR na území bývalé srbské provincie Kosovo bude v dalších dvou letech působit maximálně deset vojáků, v Bosně a Hercegovině budou v těchto letech nejvýše tři čeští vojáci. Tři důstojníci mají nadále být na velitelství protipirátské operace Evropské unie Atalanta, které je ve Velké Británii. Až 40 vojáků vyšle česká armáda do velitelských struktur NATO a EU kdekoli na světě. Armáda chce také v roce 2014 vyslat české piloty se stíhačkami na ochranu vzdušného prostoru nad Islandem, mise má být pětitýdenní.