ČSSD protlačila Senátem zrušení sKaret

Praha - Opoziční ČSSD se v Senátu podle očekávání podařilo prosadit návrh na zrušení kontroverzních sKaret, které měly původně sloužit pro výplatu všech sociálních dávek. Návrh nyní posoudí vláda a rozhodne o něm Poslanecká sněmovna, v níž má na rozdíl od horní komory navrch vládní koalice.

SKarty prosadila vláda na návrh bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) s cílem ušetřit náklady spojené s výplatou sociálních dávek. Po kritice ale nakonec souhlasila s tím, že jejich platební funkce bude použita jen pro dávky v hmotné nouzi, aby se zamezilo jejich zneužívání. Ještě loni parlament stihl schválit novelu, která umožňuje vyplácet podporu v nezaměstnanosti a pěstounské dávky i těm, kteří nevlastní sKartu.

Miroslav Škaloud, senátor za ODS: „Já se nedomnívám, že je zapotřebí ty karty zavrhnout nebo se jich zbavit. Ony mohou být užitečné, ale měly by být na dobrovolné bázi.“

Úplné zrušení sKaret navrhli sociální demokraté kvůli tomu, že je podobně jako jejich další odpůrci pokládají za zbytečné, nemravné a protiústavní. „Negativa tohoto systému mnohonásobně převýšila pozitiva… Celý projekt zavedení sKaret představuje jen další z řady nedostatečně připravených a překotných vládních experimentů,“ uvedla místopředsedkyně senátorů ČSSD Božena Sekaninová.

Terčem kritiky byla mimo jiné smlouva s Českou spořitelnou, která má podle smlouvy s ministerstvem práce a sociálních věcí systém sKaret provozovat. Podle bývalé ústavní soudkyně, senátorky Elišky Wagnerové (za SZ) smlouva není platná, protože byla uzavřena nad rámec oprávnění ministerstva.

Sociální karty kritizovala nejen opozice, ale také odbory nebo rada zdravotně postižených. Žádaly zastavení jejich vydávání. Výhrady má i ombudsman. Případem se zabývá antimonopolní úřad. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil ministerstvu, aby do konce června napravilo chyby u projektu sKaret, kterými porušilo zákon o ochraně osobních údajů. Buď má systém zastavit, nebo musí nechat parlament, aby současný stav odsouhlasil.