Soud prodloužil vazbu pro slovenského mafiána Masláka

Zlín - Zlínský krajský soud prodloužil vazbu šéfovi slovenské mafie Miroslavu Maslákovi. Soudní jednání probíhalo za mimořádných bezpečnostních opatření. Třiatřicetiletý podnikatel měl vydírat majitele Zlínských barů a diskoték a požadovat po nich výpalné většinou za fiktivní dluhy. Když nezaplatili, zapaloval jim auta nebo vyhrožoval. Maslákovi na Slovensku hrozí výjimečný trest – tedy až 20 let vězení.

Miroslav Maslák dál zůstane ve vazební věznici v Olomouci. Podle státního zástupce Jiřího Zemka přetrvávají obavy z případného útěku a ovlivňování či dokonce zastrašování svědků a poškozených.

Maslák je považován za jednoho z lídrů slovenského organizovaného zločinu. Na území našich východních sousedů se měl podílet na zastrašování a vydírání, hrozí mu tam výjimečný trest. Na Slovensku už strávil několik měsíců ve vazbě, kvůli nedokonalému zákonu byl ale propuštěn na svobodu. Muž se poté se svými komplici přesunul na Zlínsko, kde několik měsíců vydíral místní podnikatele. Vyhrožoval jejich likvidací, zapaloval jim domy a auta. V Česku mu za tuto trestnou činnost hrozí až 12 let vězení.

Podle Gustáva Murína, který o slovenské mafii píše knihy, ale Maslák nikdy nepatřil mezi velké ryby: „To, co dělal, je skutečně něco primitivního. On vyvezl ze Slovenska to, se tady dnes už ve zločineckém okruhu ani nenosí.“

Slovenský mafián zůstává ve vazbě (zdroj: ČT24)

Dnešní převoz Miroslava Masláka z věznice střežila přibližně stovka ozbrojených příslušníků policie a justiční stráže. Šlo o největší bezpečnostní opatření v historii zlínského krajského soudu. Krátce po osmé hodině ráno obsadili bezpečnostní síly všechny únikové vchody v okolí soudní budovy, poté v koloně aut dorazil obviněný Maslák. Soudní jednání o prodloužení vazby trvalo více než tři hodiny a po celou dobu se ozbrojenci od soudní síně nehnuli.

Maslák je obviněný v mnoha kauzách i na Slovensku. Soudy ale o jeho vydání zatím Česko nepožádaly.