sKarty jako magnet kritiky – vedle problémů přichází i ústavní stížnost

Praha – Problémy kolem sKaret se začínají kupit. Vedle sporu ohledně (ne)povinného užívání nebo (ne)zákonného nakládání s osobními údaji přichází další svízel - nový program na výplatu dávek totiž není schopen uvést jasná data o nezaměstnanosti. Pro stát to znamená hlavně nejasnosti ohledně struktury těch, kteří hledají práci. Na stránkách ministerstva za rok 2012 tabulky chybí. Zástupci resortu slibují rychlou nápravu. Vedle technických problémů navíc sílí i kritika ze strany zdravotně postižených nebo politiků – příští týden Ústavní soud obdrží senátorskou stížnost. Ministryně Ludmila Müllerová v Událostech zmínila, že ve středu předložila premiéru Nečasovi podklady k legislativním změnám sKaret.

Senátoři ČSSD po schváleném zákonu přidávají i ústavní stížnost

Senátoři sociální demokracie zahájili tvrdý protiútok na systém karet sociálních dávek (sKarty). Poté, co v horní komoře včera prosadili a poslali do sněmovny návrh zákona na zrušení sKaret, se stejným požadavkem se obrátí na Ústavní soud. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) už ústavní stížnost vypracovali a doručí ji zřejmě příští úterý. Projekt je podle nich protiústavní a zbytečný. Na problémy kolem sKaret už upozorňují také zástupci koaliční ODS.

Sociální demokraté na novém systému vyplácení dávek kritizují smlouvu ministerstva s Českou spořitelnou, která systém sKaret provozuje. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky jde o „privatizaci jedné z klíčových funkcí státu, tedy zajištění výplat sociálních dávek.“ Bývalý ministr Jaromír Drábek (TOP 09) podle něho také spustil celý projekt, aniž by měl zajištěnou oporu v zákonech.

Milan Štěch s Bohuslavem Sobotkou
Zdroj: ČT24

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„V tuto chvíli z hlediska aplikace sKaret úřady práce zbytečně vyhazují peníze na fungování tohoto sporného systému. Ministryně práce ani premiér nechtějí důsledně řešit problémy, které spuštění sKaret způsobilo.“

Na problém spojený se správou dávek upozornil už ve středu také Úřad pro ochranu osobních údajů. Pode jeho šetření ministerstvo poskytlo České spořitelně osobní údaje o příjemci dávek neoprávněně. Resort tyto výtky vzal na vědomí. „Ministerstvo už má připraveny návrhy na změny legislativy,“ uvedla mluvčí resortu Štěpánka Filipová.

Ludmila Müllerová a Petr Nečas
Zdroj: ISIFA/VLP

Nicméně do doby, než se zákon změní, bude systém fungovat podle stávajících právních předpisů. „Já jsem vyzval paní ministryni otevřeným dopisem k tomu, aby zastavila vydávání sKaret, bohužel se tak nestalo,“ zmínil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Štěpánka Filipová, mluvčí MPSV:

„Okamžité zastavení systému sKaret bez důkladných příprav by mohlo znamenat určité problémy. Ministerstvo respektuje závěry kontrol ÚOOÚ a usilujeme o prosazení změny v legislativě do 30. června tak, aby vše fungovalo správně.“

Národní rada zdravotně postižených se s kritikou sKaret obrátila na úřady už několikrát. Podle Krásy jde o další identifikační doklad navíc, který je zbytečný. „sKarta nebude kompatibilní s registrem osob, registrem údajů. Občan bude muset vždy mít svůj občanský průkaz. I z praktického hlediska je to tedy nesmysl,“ dodal.

Kohoutová (ODS) upozornila na chybějící čtečky

Jiný, tentokrát administrativní problém sKaret, dnes zmínila také poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Podle ní úřady práce zatím nejsou schopné elektronicky přečíst údaje o příjemcích dávek – zatím totiž nemají potřebná zařízení. „Karty sociálních systémů žádný úřad práce neumí přečíst. Jestli bude chtít čtečky, tak je musí zakoupit,“ uvedla Kohoutová. Ministerstvo práce zatím neupřesnilo, kolik čteček bude potřeba a kolik by ho stály. 

Na čtečky pro úřady práce se vedení ministerstva před nedávnem dotazoval i sněmovní sociální výbor. Konkrétní odpověď zatím poslanci nedostali, postěžovala si Kohoutová. Ministryně tehdy uvedla, že předpokladem k používání sKaret je technické zařízení, jinak by neměly smysl. Situace se prý změní. Kolik přístrojů by bylo potřeba, zda by se na ně vypsalo výběrové řízení a kolik by stály, Müllerová neupřesnila.

Ministryně chystá změny, premiér zorganizoval pracovní schůzku

Premiér Nečas dnes kvůli systému sKaret svolal pracovní jednání mezi zástupci ministerstva a úřadu vlády. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) už minulý týden avizovala, že premiérovi předá návrh nové legislativní úpravy. Materiál zohledňuje výsledek dohody politiků s vedením spořitelny, s níž má ministerstvo na systém smlouvu, i výhrady ombudsmana, ochránců soukromí a z praxe. Nová úprava sKaret by měla být hotova do konce června.

Sociální karty, které začaly úřady práce vydávat loni, patří k projektům exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Podle něj tak měl resort ušetřit stovky milionů za rozesílání dávek. Systém provozuje Česká spořitelna. Smlouvu na 12 let s ní podepsal někdejší Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení.