Müllerovou překvapila kritika ODS kvůli DONEZu, Nečase prý informovala

Praha – Ministryni práce a sociálních věcí (MPSV) Ludmilu Müllerovou překvapila kritika ze strany ODS, která se týká toho, že MPSV nerozvíjelo systém docházky nezaměstnaných DONEZ, na němž se měla podle bývalého šéfa resortu Jaromíra Drábka ušetřit miliarda korun. Situace se podle občanských demokratů po převzetí resortu Müllerovou nijak nezlepšila. Ministryně v rozhovoru pro Události prohlásila, že kritiku zaznamenala jen od poslankyně Lenky Kohoutové, v žádném případě ji neslyšela od premiéra Petra Nečase. Toho prý o systému DONEZ informovala. „Překvapuje mě, že má někdo výhrady k práci na ministerstvu, téměř to musím vnímat jako politickou šikanu,“ konstatovala ministryně.

„ODS žádá vysvětlení, čím chce ministryně systém nahradit,“ uvedla Lenka Kohoutová, poslankyně za ODS a expertka strany na sociální problematiku. DONEZ podle ní zůstal jen u hlášení nezaměstnaných na poště, přičemž hledání práce pro nezaměstnané bylo až vedlejší.

Úřady práce jsou přetížené

„Před měsícem vláda schválila, že DONEZ zefektivní. Ministerstvo musí nyní vysvětlit, kolik stát ušetřil, jaké jsou výsledky,“ podotkla Kohoutová s tím, že úřady práce v současné době trpí personálním nedostatkem. „Přidávat jim agendu by bylo velkým problémem,“ dodala poslankyně. Premiér Nečas přitom už v říjnu požadoval kontrolu projektů, mezi nimiž byl i DONEZ. „Ministerstvo s námi musí diskutovat, nemůžeme se o změnách dozvídat z tiskových zpráv. Bohužel nyní ministerstvo pokračuje ve starých kolejích,“ upozornila Kohoutová.

Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí:

„Opravdu mě překvapuje kritika ze strany paní poslankyně Kohoutové, protože my jsme analýzu vypracovali, my jsme připravili legislativní změny, a tak, jak bylo deklarováno, že je předložíme do konce ledna, tak jsem je panu premiérovi ve středu předložila. Informovala jsem ho také o systému DONEZ.“

„U DONEZu jsme vyhodnotili jak jeho kladné stránky, tak víme i o jeho špatných stránkách, to znamená represivních ustanoveních, které jsou vůči nezaměstnaným,“ podotkla ministryně. Podle Müllerové hrozí DONEZu podobný osud jako veřejné službě, kterou už zrušil Ústávní soud. „Slyšeli jsme o kritice ombudsmana, který tento systém chtěl poslat k soudu,“ podotkla k tomu ministryně. „Nechceme, aby ta forma byla do jisté míry šikanózní vůči nezaměstnaným,“ dodala.

Úřad práce
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Kvůli problémům na MPSV se koná pracovní jednání zástupců MPSV a Úřadu vlády, které se zabývá řešením situace kolem sKaret. „V té skupině budou také zástupci MPSV. Paní ministryně o všech těchto tématech intenzivně jedná a usiluje o to, aby resort pracoval správně a poskytoval služby veřejnosti, které jsou potřeba,“ poznamenala mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. Ministryně se ale jednání pracovní skupiny nezúčastní. Podle své mluvčí je na jednání mimo Prahu.

ODS bude podle Kohoutové požadovat, aby se jednotlivými projekty ministerstva práce zabývali také lídři koalice na svých jednáních.

Müllerová nahradila loni v listopadu ve funkci svého stranického kolegu Jaromíra Drábka, který rezignoval kvůli aféře svého někdejšího náměstka Vladimíra Šišky. Je obviněný z podplácení. Drábek čelil kritice za mnohé projekty, jako byl nový systém vyplácení dávek pro úřady práce, DONEZ, povinná veřejná služba či sociální karty. Müllerová odstartované záměry převzala.

Ministerstvo chce zastavit systém docházky nezaměstnaných v září

Projekt DONEZ má bránit práci načerno. Uchazeči o zaměstnání, které do systému úřad práce zařadil, se musí ve stanovenou dobu hlásit na určené poště, jinak jim hrozí vyřazení z evidence nezaměstnaných. Projekt odstartoval v listopadu 2011 a měl bránit zaměstnávání načerno. Kritizoval jej mimo jiné ombudsman, ale i odbory nebo opoziční ČSSD. „Lidé budou na poštu docházet méně často a my jim budeme nabízet i nová volná pracovní místa. Těch lidí bude také celkově méně. Ke korekci bude docházet do konce srpna. Projekt v září končí a dál jej nebudeme provozovat,“ prohlásila Müllerová s tím, že peníze, které by z projektu zbyly, by byly určeny právě na podporu nalézání práce.

Pavel Čižinský z iniciativy ProAlt:

„V zákoně ta povinnost dostavit se na výzvu na úřad práce nebo na poštu bude dál, takže to ministerstvo může kdykoli obnovit. My jsme zásadně proti tomuto systému. Jde o samoúčelnost. Není uvedeno, zda dostavení dotyčného někam bude mít smysl. Lidé jsou systematicky samoúčelně nuceni, aby na poštu chodili, ačkoli to pro ně nemělo žádný smysl, pouze jim zkomplikovat život.“

Podle Varvařovského systém odporuje lidské důstojnosti

Nezaměstnaní si na systém DONEZ stěžovali u ombudsmana Pavla Varvařovského. Upozorňovali přitom na vysoké náklady spojené s dojížděním a uváděli, že mají kvůli systému potíže s hledáním práce. Ombudsman se setkal i s případem, kdy nezaměstnaný kvůli tomuto nařízení procestoval až dva tisíce korun za měsíc. Podle ombudsmana povinnost nezaměstnaných hlásit se na poště odporuje lidské důstojnosti. 

Pavel Varvařovský
Zdroj: ČT24

Systém funguje jen pro „vybrané“

Povinnost hlásit se na určené pobočce pošty se nevztahuje na všechny nezaměstnané, nýbrž jen na část z nich, kteří byli vybráni podle předem stanovených kritérií. Do této skupiny patří lidé opakovaně evidovaní na úřadu práce, dále uchazeči, kteří v posledním půlroce pracovali méně než deset dní, absolventi a také například nezaměstnaní ve věku do 26 let.