Lékárníci a pojišťovny zahajují boj s kšeftujícími lékaři

Praha - Podvody lékařů známé jako baťůžkaření jsou v některých ordinacích letitou praxí. Pacientům dávají léky bez předpisu přímo v ordinaci a společně s lékárníky pak vydělávají na fiktivních receptech. Komora lékárníků společně s pojišťovnami a Státním ústavem pro kontrolu léčiv to teď chtějí změnit. Chystají přísnější kontroly ordinací i lékáren. Lékaři by totiž ve svých ordinacích až na výjimečné případy léky vůbec vydávat neměli.

Lékaři-baťůžkáři nejprve získají léky od spřátelené farmaceutické firmy. Pacientům je pak dávají přímo v ordinaci. Do záznamů si sice recept pro lékárnu zapíší, ta ale lék reálně nevydá. Marži si ovšem naúčtuje a s lékařem se o ni podělí. Farmaceutická firma na závěr lékaře odmění, protože vydává její preparát.

Lékárníkům hrozí za podvod desetitisícové pokuty, lékařům až milion

Podle odhadů ordinuje v každém ze 76 okresů v Česku minimálně jeden baťůžkář. Komora lékárníků, kam mohou pacienti podávat jednotlivé podněty, se proto spojila s pojišťovnami. Právě ony totiž mají data o tom, jaké léky a kde si pacient měl vyzvednout. Do přísnějších kontrol se zapojí i Státní ústav pro kontrolu léčiv. V boji s lékaři-baťůžkáři by měla pomoct i plánovaná elektronizace zdravotnictví, díky které by pojišťovny měly mít o cestě léků a receptů kompletní přehled.

Pro samotné pacienty je celá machinace na první pohled výhodná - zbaví se nutné cesty do lékárny a třicetikorunového poplatku za recept. Jenže léky si nemohou vybrat a můžou jim proto hrozit zdravotní problémy. „Existuje riziko, že lék nebyl správně skladován, že se jedná o nelegální, nebo dokonce padělaný léčivý přípravek,“ upozornila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková. Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje i na to, že lékař nezná všechny lékárenské předpisy a může tak s léčivými přípravky nesprávně zacházet.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)