Rath se ve vězení činí - chce regulovat bojové psy a ústavu

Praha - Poslanec David Rath, který je už od loňského května ve vyšetřovací vazbě, předložil ve sněmovně další dva návrhy zákonů. První z nich se týká regulace bojových plemen psů a druhý mění ústavu, dává například možnost sněmovně odvolávat jednotlivé ministry a posiluje postavení prezidenta. Od svého zadržení už tak Rath předložil celkem osm návrhů zákonů.

V novele ústavy Rath navrhuje dát sněmovně možnost odvolávat třípětinovou většinou hlasů jednotlivé ministry a současně ruší možnost sněmovny vyslovit vládě nedůvěru. Ministrům ukládá povinnost účastnit se jednání sněmovny, zatímco v případě Senátu jim dává jen právo účastnit se jeho jednání. Prezident republiky v jeho podání například řídí zasedání vlády.

V návrhu nového zákona o regulaci chovu bojových plemen psů navrhuje poslanec zavést povolení s pětiletou platností a navrhuje zakázat jejich volný pohyb bez kontroly a dohledu. Za porušení zákona navrhuje až stotisícovou pokutu.

V důvodové zprávě Rath píše, že řada majitelů psů nemá základní předpoklady k chovu nebezpečných plemen psů, někdy si i chovem takovýchto plemen psa kompenzují vlastní psychický problém. Případně jde podle jeho názoru o projev agresivity osobnosti majitele psa, kterému dělá dobře, že u ostatních lidí vyvolává pocit strachu a ohrožení.

Rath ve svých dřívějších novelách předkládaných z vazby navrhoval například zavést hrazení antikoncepce pro některé ženy. V novele zákona o dani z přidané hodnoty chce zavést nulovou sazbu daně na chléb, mléko, máslo, maso, ryby, ovoce, zeleninu a léky hrazené ze zdravotního pojištění.

Některé Rathovy návrhy podané z vazby jsou zařazeny na programu schůze sněmovny, která začne v úterý. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová ale již minulý týden řekla, že se o nich pravděpodobně jednat nebude a poslanci je zřejmě vyřadí z programu.

Vydáno pod