Pokud zhodnotíte domácnost, nezapomeňte změnit i pojistku

Praha - Každý desátý Čech má podle finančních domů podpojištěný majetek. Většinou to vyjde najevo až v případě pojistné události a kvůli starým smlouvám pak vzniká řada sporů při vyplácení peněz. Třeba v případě vloupání nebo požáru pak lidé dostávají míň, než o kolik opravdu přišli.

Jeden příklad za všechny:

Koupíte si nový byt. Pořídíte si vybavení, jímž na začátku disponuje – tedy například kuchyňskou linku s vybavením, stůl, židle, podlahy, stěny a ložnici. Celkem může částka vycházet na cca 100 000 korun. Během dvou let ale byt výrazně dovybavíte například elektronikou a novým nábytkem, čímž hodnota stoupne na 350 000 korun.

Když nezměníte smlouvu, tak v případě vloupání, krádeže či vyhoření dostanete od pojišťovny maximálně původních 100 000 korun. Bohužel případů, kdy dojde k opomnění upravit smlouvu, přibývá.

  • Prázdný byt zdroj: ČT24
  • Luxusní byt zdroj: ČT24

Podpojištěny jsou desítky procent domácností

U některých pojišťoven je podpojištěno až 50 procent domácností a v některých případech to může být až o 30 procent.

Někteří lidé se snaží ušetřit, a tak si domácnost záměrně pojistí na nižší hodnotu, než opravdu má. Jenže v případě nečekaných přírodních katastrof nebo krádeží jsou pak při návštěvě likvidátora nepříjemně překvapeni. „Pojišťovna mu samozřejmě bude hradit pojistné plnění v té výši, v jaké uzavřel smlouvu třeba před pěti lety,“ upozorňuje Petr Milata, mluvčí ČSOB Pojišťovny.

Pojistnou částku na svojí smlouvě nikdy nezměnilo až 60 procent klientů i přesto, že se hodnota majetku během let zvyšuje až několikanásobně.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)