NKÚ by neměl dohlížet na financování stran, myslí si Peake

Praha - Na financování politických stran by neměl dohlížet Nejvyšší kontrolní úřad. V Otázkách Václava Moravce to řekla vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake. Hrozilo by podle ní, že strany by si pak do vedení úřadu chtěly prosazovat své zástupce. Projednávání návrhu zákona vláda v půlce ledna odložila. Koalice se totiž neshodla právě na tom, jestli zřídit úřad, který by partajní hospodaření prověřoval.

„Ve chvíli, kdy bude NKÚ kontrolovat politické strany, tak si tam každá politická strana bude chtít prosadit své zástupce,“ vyjádřila obavy Peake. Na návrhu, že bude NKÚ kontrolovat financování politických stran, se nakonec koalice nedohodla a rozhodnutí odložila.   

Součástí zákona o veřejném dohledu nad financováním politických stran jsou ale podle Peake další užitečné věci, jako například transparentní účty na politické kampaně, povinné vyvěšování účetních závěrek stran na internet, losování nebo rotování auditorů. Proto nechce se schvalováním otálet a byla by pro, schválit alespoň částečná opatření a k řešení případného dozorového orgánu by se pak vrátila později. 

Kdo tak bude na peníze politických stran dohlížet, je stále nejasné. Peake si myslí, že při absenci by to měla být sama veřejnost: "To je role veřejnosti a nevládních organizací říct: 'Tahle strana nám neodpověděla na otázku, tahle strana nám něco skrývá.' A pak už je na voličích, jestli takovou stranu volit chtějí, nebo ne."

Politici přitom ve středu odmítli další rozšíření pravomocí NKÚ - ústavní novela, podle které by kontroloři mohli prověřovat i hospodaření krajů a obcí, neprošla Senátem. Senátoři kritizovali hlavně to, že kontroly by se týkaly také samospráv. „Jsem z toho velmi rozhořčená. Stačilo by, kdyby pro to hlasovali pouze senátoři ČSSD, protože mají ústavní většinu, a ten zákon by prošel,“ podotkla Peake. 

Teď zvažuje, že by normu podala znovu jako poslanecký návrh. „Nejde mi o efekt, jde mi o výsledek. A pokud výsledek na konci v Senátu nebude, pak to asi cenu nemá,“ vysvětlila Peake. Právě proto chce se zástupci Senátu opět jednat. 

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes v diskusním pořadu Partie televize Prima poznamenal, že senátoři odmítli zákon navzdory názoru poslaneckého klubu: „To bylo rozhodnutí našeho senátorského klubu, kde bohužel - já s tímto stanoviskem nesouhlasím - zvítězil názor komunálních politiků, kteří se na tu novelu dívali mnohem kritičtěji než náš poslanecký klub.“ 

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) bude vláda ve své snaze rozšířit pravomoci NKÚ pokračovat.

Nejvyšší kontrolní úřad zatím dál zůstává bez šéfa. ODS i LIDEM už podle Peake mají návrhy, kdo by měl post obsadit - konkrétní jméno ale neprozradila.