Církevní restituce porušují dva články Listiny, tvrdí ČSSD

Praha – Poslanci sociální demokracie hodlají příští týden podat ústavní stížnost na církevní restituce. Argumentují v ní, že zákon porušuje dva články Listiny základních práv a svobod. Stát by první nemovitosti mohl vydat během půl roku, někteří zákonodárci proto spěchají s tím, aby prodej vrácených nemovitostí co nejdřív zdanili. Žádostí na vrácení církevního majetku se dosud sešlo šestnáct.

Sociálním demokratům se především nelíbí, že stát bude muset vyplatit miliardové finanční náhrady v případech, kdy si církve pozemky a další nemovitosti, na které mají podle nového zákona nárok, nepřevezmou. Pokud by Ústavní soud toto ustanovení zrušil, považovala by to ČSSD za svůj největší úspěch.

Největší opoziční strana opírá svoji stížnost o dva stěžejní argumenty. Restituce podle ní odporují článku 2 Listiny základních práv a svobod, který říká, že stát se nesmí vázat na náboženské vyznání. Druhá výtka vychází z článku 11 Listiny o rovném postavení všech druhů vlastnictví. ČSSD v souvislosti s tím tvrdí, že církve mají při vracení majetku jiné podmínky než restituenti z devadesátých let.

Stížnost proti církevním restitucím
Zdroj: ČT24

Vládní koalice, která zákon prosadila, se stížnosti nebojí. „Neočekávám, že by tam byly rozpory s ústavou,“ tvrdí s klidem předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a ministr financí ji doplňuje. „Domnívám se, že ten návrh nemá šanci a jsem přesvědčen, že to ví i ČSSD.“

Církve zatím podaly 16 žádostí

Během letošního ledna už podaly církve a náboženské společnosti 16 žádostí o vydání lesů, polí a dalších nemovitostí. Státní pozemkový úřad ale předpokládá, že jejich počet bude rychle růst.

Celkem už stát eviduje žádosti v šesti krajích - ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Jihomoravském kraji a také v kraji Vysočina a v Praze. Jména konkrétních nemovitostí i jména církví a náboženských společností, které o majetek požádaly, ale zatím stát tají.

Levice vkládá naději v levicového prezidenta

Ústavní soud se ke stížnosti dostane nejspíš až za několik měsíců a právě s tím ČSSD počítá. Do konce léta se totiž výrazně promění složení Ústavního soudu. Nové soudce přitom bude navrhovat už nově zvolený prezident Zeman. „Očekávám, že soudci, kteří budou navrženi levicovým prezidentem a schváleni levicovým Senátem, budou přístupnější argumentům,“ přiznává šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Církevní restituce tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Vláda začne vyplácet peníze církvím až v listopadu. Další, i když mírnější útok chystají už příští týden poslanci ČSSD a nezařazený poslanec Michal Doktor. Chtějí, aby církve platily z vráceného majetku daň z příjmu. „Pozemky se změnou územní dokumentace velmi rychle promění na stavební parcely, zvýší se tak jejich hodnota. Jejich prodejem nepochybně dojde k příjmům, které nepochybně zdaněny mají být,“ tvrdí Doktor. Jeho někdejší koaliční kolega, ministr Kalousek je k tomuto návrhu vstřícný.

Kromě vyplacení finančních náhrad církvím ve výši 59 miliard vydá stát majetek za 75 miliard. Pokud by církve prodaly majetek jen za pětinu této částky, mohl by stát získat na zvažované dani zhruba tři miliardy korun.