Po volbách zbyla spousta volebních lístků, co s nimi?

Praha - Po prezidentských volbách z minulého víkendu zbylo přes osmdesát milionů nepoužitých lístků, které skončí buď ve sběru, nebo je úředníci skartují. Ty, kterými lidi opravdu hlasovali, se musí ale ještě tři týdny archivovat pro případ, že by někdo napadl volby u soudu.

Miliony tenkých papírků, které pomohly rozhodnout o nové hlavě státu. Z břeclavské tiskárny zamířily do okrskových volebních místností, některé pak do uren a jiné do koše. Vyhodit se ale ještě nesmějí.

„Ty hlasovací lístky i použité úřední obálky obecní úřady uchovávají na úřadě ještě třicet dnů od vyhlášení výsledků voleb,“ tvrdí Eva Sychrová, volební koordinátorka Jihomoravského kraje.

Celkem podle údajů ministerstva vnitra prošlo rukama voličů ve druhém kole 10 milionů hlasovacích lístků. Dalších 11 milionů potištěných archů se jmény Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga zůstalo netknutých.

Vůbec největší položku ale představuje dalších víc než 73 milionů lístků se jmény sedmi ostatních kandidátů z prvního kola. Ty se tiskly pro případ, že by některý ze dvou finalistů na poslední chvíli vypadl z boje o Hrad a musel by ho nahradit další v pořadí.

Zatímco v menších obcích velké problémy s papírovým odpadem neřeší, ve větších městech se nakupily haldy zbylých lístků. Většinou skončí ve spalovně, nebo třeba i jako starý papír k recyklaci. „Při minulých volbách si to jedna škola domluvila, přijela s autem s vozíkem a odvezla si to do sběru,“ tvrdí Roman Burián, mluvčí ÚMČ Brno-střed.

Přesné náklady na tisk a distribuci lístků pro obě kola voleb zatím ministerstvo přesně nespočítalo. Podle odhadu to bude kolem dvaceti milionů korun.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)