IT zakázky? Výběrovému řízení se vyhnul i Škromach

Praha – Stamilionové zakázky na IT služby bez výběrového řízení uzavíralo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) už v době, kdy v čele resortu působil sociální demokrat Zdeněk Škromach. Informaci přinesl deník Právo, podle kterého během sociálnědemokratické vlády došlo k uzavření bezmála 700milionového tendru se společností OKsystem. Ta ministerstvu dodala software pro systém hmotné nouze a sociálních služeb. Za IT zakázky ministerstva byl v posledních měsících kritizován i jeho nedávný šéf Jaromír Drábek (TOP 09).

K uzavření kontraktu mezi MPSV a společností OKsystem došlo podle Práva v roce 2005, čili v době, kdy v čele ministerstva stál současný sociálnědemokratický senátor a místopředseda strany Zdeněk Škromach. Ministerstvo za zakázku vydalo 678 milionů korun; k výběrovému řízení podle dnešního vedení úřadu nepřistoupila tehdejší garnitura kvůli zákonu o veřejných zakázkách. Ten mu umožnil zadat tendr konkrétnímu zájemci „z důvodu ochrany práv z průmyslového a jiného duševního vlastnictví.“

Smlouvu na dodávku systému uzavřel podle Práva úřad ještě před tím, než jeho používání posvětila Poslanecká sněmovna. Zákonodárci také nehleděli na doporučení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který doporučil zamítnout návrh zákona, jenž používání softwaru od OKsystemu nařizoval.

Sám Škromach si na celou zakázku podle vlastních slov již příliš nepamatuje. „Pokud si ale vzpomínám, smlouvy s OKsystemem byly uzavřeny ještě v dobách ministra Jindřicha Vodičky (v Klausových vládách let 1992–1997 – pozn.red.) a z těchto smluv se vycházelo,“ cituje Škromacha Právo. „Pokud vím, byla na to odborná stanoviska, že to jinak řešit nejde.“

V době Škromachova působení na MPSV došlo mezi lety 2004–2006 ke skokovému nárůstu výdajů za IT služby ze 440 milionů na necelých 1,6 miliardy.

OKsystem vstoupil do hry i loni - v „Šiškových časech“

Pochybnosti panovaly také kolem nového IT systému, který ten od OKsystemu počátkem loňského roku nahradil. I v tomto případě uzavřelo ministerstvo celý tendr bez výběrového řízení, ovšem s tím rozdílem, že v čele úřadu nestál Zdeněk Škromach, ale místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Ministerstvo tentokrát argumentovalo tím, že může použít starší smlouvu, k níž pouze stačí uzavřít nové dodatky.

Proti postupu ministerstva se „odstřižený“ OKsystem ohradil a obrátil se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V tu chvíli do případu vstoupil tehdejší ministerský náměstek Vladimír Šiška, který se podle policie pokusil přimět vedení společnosti, aby svou stížnost stáhlo. Odměnou mu měla být jiná lukrativní zakázka. Kvůli tomuto angažmá také Šišku loni na podzim zatkla protikorupční policie, v důsledku čehož se z čela MPSV poroučel i sám Drábek.

Změna systému, a zejména jeho nevyhovující fungování, přitom přineslo komplikace již loni v lednu; pro zaměstnance úřadů práce znamenal přechod na nový systém mnohahodinové přesčasy i práci o víkendu. Zadat do něj totiž museli údaje, které původní software již obsahoval. Jedině tak ovšem mohli zabránit tomu, aby se vyplácení dávek zpozdilo. Celý systém se před rokem pohyboval na kraji kolapsu.