sKarty - MPSV upouští od nutnosti účtu u spořitelny

Praha - Příjemci dávek a podpor v nezaměstnanosti by si mohli v budoucnu zřizovat účet u České spořitelny kvůli sKartě jen dobrovolně. Z návrhu ministerstva pro chystané změny zákonů plyne, že by si mohli vybírat, zda chtějí dostávat peníze od státu rovnou na své konto, poštou či na účet k sociální kartě.

„Z důvodu dobrovolnosti volby výplaty dávek se navrhuje stanovit, že výplata prostřednictvím účtu k sKartě je jedním ze způsobů. V případě, že příjemce zvolí výplatu přímo na jím určený účet nebo poukázkou, účet k sKartě se pro tuto osobu nezřizuje,“ píše se v návrhu. Lidé, kteří sKartu už převzali a mají k ní účet u spořitelny, by pak od něj mohli kdykoliv odstoupit a zvolit si jinou výplatu.

Kdyby pak příjemci dávek k sKartě nechtěli účet a nepoužívali ji, spořitelna by státu plastikové karty dodávala jen jako průkazky. Spořitelně prý jediný skutečný výnos představují provize od obchodníků, když by klienti s sKartou platili. Ve smlouvě banky s ministerstvem je pak to, že pokud by spořitelna systém měla dlouhodobě dotovat, může vyvolat jednání o kompenzaci.

Úřady práce předaly do 1. února:

  • 218 880 běžných sKaret; odmítlo je 1 213 klientů,
  • kartu převzalo i 14 985 postižených, odmítlo ji 167 z nich,
  • zatím se přes sociální karty a jejich účty vyplatilo 515 741 dávek za víc než 3,09 miliardy.

Se změnou pravidel u kritizovaných karet souhlasil v prosinci premiér Petr Nečas (ODS), ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) i vedení České spořitelny. Ministerský předseda uvedl, že používání karet bude dobrovolné, povinně mají sloužit jen jako průkazky. Ministerstvo podle toho začalo pracovat na změně zákonů, nová úprava má zohlednit i výhrady ombudsmana a Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Podle stávajícího zákona se dávky příjemcům vyplácejí prostřednictvím sKarty, ke které spořitelna vždy vede účet. Kritikům vadilo třeba to, že lidé tak musí mít povinně spořitelní konto, i když ho nechtějí a už mají jinde své vlastní. Na něj si proto mnozí nechávali přes účet k sKartě jen dávky přeposílat.