Obrana neví, co s L-159. Sen o létajících boháčích se rozplynul

Praha – Ministerstvo obrany zrušilo plánovaný prodej nepotřebných letadel L-159 Alca soukromým firmám. Zájemci za odkoupení strojů nenabídli dostatečnou finanční částku. Český stát přitom letouny prodával jednotlivě a za zlomek původní ceny. Ministerstvo nyní bude hledat jiný způsob prodeje letadel, pro která armádní letectvo nemá využití. O prodej se snaží už devět let.

Resort nabídl k prodeji 8 letadel jednotlivě za 1,5 až 3 miliony dolarů (30 až 60 milionů korun), v případě zájmu chtěl nabídnout i další stroje. Podle představ vedení obrany měl stát za osm bitevníků získat kolem čtvrt miliardy korun, některé informace hovořily i o tom, že bitevníků chce obrana prodat celkem dvaatřicet.

Podle předpokladů ministerstva mohli být mezi zájemci milionáři z USA nebo Kanady, mezi jejichž koníčky patří pilotování proudových letounů. Stroje se mohly hodit i leteckým školám, podle expertů jsou vhodné také pro pobřežní stráž.

Zájemci nabídli příliš málo

Zájem o stroje nakonec projevily čtyři společnosti, přičemž každá firma chtěla odkoupit všechny nabízené letouny. Jednalo se o společnosti THT Ostrava CZ, STV Group, CZ Hermex a Aero Vodochody. Lidové noviny informovaly, že Aero chtělo nabídnout letouny zahraničním zájemcům a část z nich použít i pro výcvik.

Nyní obrana od svého záměru ustoupila. „Posudek hovořil o tom, že cena by měla být v řádu desítek milionů korun a nejvyšší nabídka přišla v jednotkách milionů korun. Včera se sešlo vedení ministerstva obrany, a jelikož nabídky neodpovídaly našim představám, obchodní veřejnou soutěž jsme zrušili,“ informoval mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Ministerstvo nyní chce v prodeji pokračovat a zvážit další způsoby, jak se zastaralých bitevníků zbavit. Ve hře je vyhlášení další obchodní soutěže nebo prodej letadel jiné zemi. Před 12 lety armáda letadla kupovala za 480 milionů korun.

Irák by letadla chtěl, ale modernizovaná

Krok ministerstva vítá i zbrojní analytik Jaroslav Štefec. „Ministerstvo obrany by pro tyto letouny našlo určitě lepší využití, než je rozprodávat po kusech soukromníkům,“ uvedl s tím, že zájemci nabízená cena je iracionální. „V tomto smyslu by bylo daleko lepší letadla sešrotovat než je prodávat po jednotlivých kusech.“

O bitevníky projevil zájem Irák, který nyní jedná s Aerem Vodochody o jejich koupi, požaduje ale nové stroje a novou technikou. „Modernizací nadpočetných letounů a jejich prodejem Iráku by Česká republika mohla získat rozhodně více než prodejem jednotlivcům po několika kusech,“ konstatoval Štefec. „Irák chce nová letadla, nikdo si nekoupí staré stroje, které nemají logistické zázemí a servisní garanci.“

Čeští vojáci létají pouze s 24 letadly, 36 jich je v hangárech výrobce Aera Vodochody. Jejich uskladnění a konzervace stojí stát 30 milionů korun ročně. Pět letounů armáda vyměnila za dopravní letadlo Casa C-295, několik jich bylo rozebráno na náhradní díly a výrobu dvoumístných letadel, jeden stroj havaroval.