Vondra míří do Českého Aeroholdingu a přednáškových sálů

Praha - Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) nastoupí do dozorčí rady Českého Aeroholdingu, post mu nabídl předseda vlády Petr Nečas. Vedle toho bude přednášet na dvou vysokých školách. O angažmá někdejšího místopředsedy občanských demokratů se spekulovalo řadu týdnů, podle serveru iDNES.cz je jeho vstup do Aeroholdingu součástí koaliční dohody mezi ODS a TOP 09.

O složení dozorčích rad státem vlastněných společností se stará ministerstvo financí, v jehož čele stojí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ministerstvo ovšem dopoledne pouze potvrdilo chystané změny. „V tuto chvíli mohu jen potvrdit, že se připravují změny v dozorčí radě Aeroholdingu ke dni 11. února,“ sdělil náměstek ministra financí pro hospodaření s majetkem státu Zdeněk Zajíček (ODS).

O svém novém angažmá později informoval teprve sám Vondra. Pozici mu měl nabídnout Petr Nečas, a on ji přijal. Kromě práce v dozorčí radě leteckého holdingu bude také přednášet na dvou školách. Půjde o ústeckou Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) a pražský CEVRO Institut.

Český Aeroholding zastřešuje státní společnosti působící v oblasti letecké přepravy a souvisejících službách. Patří mezi ně například Letiště Václava Havla Praha a ČSA. Od ledna je ve vedení Českého Aeroholdingu bývalý rebelující poslanec za ODS Ivan Fuksa, který neúspěšně kandidoval proti Petru Nečasovi na dušičkovém kongresu strany loni v listopadu.

Jak šel s Vondrou čas:

Vondra ministerskou funkci opustil na konci roku, nahradila ho vicepremiérka Karolína Peake. Nyní resort obrany provizorně řídí předseda vlády Petr Nečas. Vondra svůj konec na silovém resortu vysvětloval především neúspěchem v senátních volbách; za ODS kandidoval na Litoměřicku, nepodařilo se mu dostat se ani do druhého kola volby. Neúspěch připsal i kauze ProMoPro z dob českého předsednictví EU, s níž byl od nástupu do funkce spojován.

O Vondrově další působnosti se hojně spekulovalo, diskutovalo se o možnosti, že zaujme uvolněný post českého velvyslance v Moskvě, i o tom, že usedne v čele Severoatlantické aliance.

Vydáno pod