Krajská zdravotní zrušila miliardový IT tendr

Ústí nad Labem – Představenstvo společnosti Krajská zdravotní, která spravuje severočeské nemocnice, zrušilo více než třímiliardový tendr na IT služby. Svůj krok Krajská zdravotní zdůvodnila varováním ministerstva financí i tím, že veřejnou zakázku prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Tendr o hodnotě 3,3 miliardy počítal s komplexním outsourcingem IT služeb této zdravotnické společnosti. Do tendru se přihlásili čtyři zájemci, kteří chtěli za rok služeb od 234,7 do 310 milionů korun:

  • S&T CZ
  • Telefónica Czech Republic
  • konsorcium společností Hewlett - Packard a Atos IT Solutions and Services
  • sdružení společností COM PLUS CZ a Informática El Corte Inglés

Podle Mladé fronty Dnes doporučila hodnoticí komise představenstvu poslední z nich, vedení ale nakonec od záměru ustoupilo. „Ministerstvo financí nás upozornilo na ekonomická rizika. Tendr vyšetřuje Úřad na ochranu hospodářské soutěže a také policie. To vše nás vedlo k tomuto kroku,“ řekl předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer.

O informační technologie se bude v Krajské zdravotní nadále starat její zaměstnanec Jaroslav Peldřimovský a představenstvo již pověřilo ředitele společnosti Eduarda Reichelta, aby informoval účastníky výběrového řízení o zrušení zakázky.

Tendr budil vášně:

Hodnotu desetileté zakázky Krajská zdravotní, která spravuje pět velkých nemocnic v Ústeckém kraji, v původním oznámení v úředním věstníku neuvedla a až později se ukázalo, že ji odhaduje na 3,3 miliardy korun. V době vypsání šlo zřejmě o rekord v historii firmy. Jakmile se informace o tendru dostaly do médií, začaly se objevovat názory, podle nichž je zakázka předražená a ví se dopředu, kdo bude vítězem. Výběrové řízení se stalo ožehavým politickým tématem. Právě kvůli tomu firma odložila výběr vítěze až na dobu po krajských volbách. Nová koalice KSČM a ČSSD vyměnila loni 20. listopadu čtyři z pěti členů představenstva Krajské zdravotní.