Průzkum: Druhé ODS je v patách TOP 09

Praha – Agentura ppm factum zveřejnila výsledky průzkumu, podle nichž by při únorových volbách do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD, volilo by ji 24,6 procenta lidí. Druhé ODS pak dýchá na záda TOP 09, která na čtvrté místo odsunula komunisty. Do sněmovny by se dostali i představitelé Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) a KDU-ČSL.

Podle volebního modelu agentury by sociální demokraté pravděpodobně získali 64 mandátů. ODS by měla 40 křesel za 15,6 procenta hlasů. TOP 09 by volilo 14,5 procenta lidí, což by straně v dolní parlamentní komoře zajistilo 33 křesel. Stejný počet mandátů by měla i KSČM, která by získala 13,8 procenta hlasů. SPOZ by nyní měla 16 mandátů, KDU-ČSL o dva méně.

Od posledního průzkumu si polepšila zejména TOP 09, která by oproti lednu navýšila zisk křesel o sedm. „Ve vyšší podpoře TOP 09 a Starostů se patrně odrazila rozsáhlá kampaň Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě,“ uvedla agentura. ODS od ledna ztratila pět mandátů, komunisté tři a ČSSD jeden mandát.

Agentura provedla průzkum v době od 27. ledna do 5. února, tedy po vyhlášení výsledků 2. kola prezidentské volby, a zúčastnilo se ho 958 lidí starších 18 let.