Doktorát plzeňská práva jen tak neudělí

Praha - Akreditační komise zamítla akreditaci doktorskému programu na plzeňské právnické fakultě. Na škole se podmínky pro výuku sice zlepšují, pro výuku doktorandů to ale nestačí. Definitivní rozhodnutí nakonec leží na ministerstvu školství, úřad se ale řídí posudkem komisařů.

„Důvody se nezměnily,“ prohlásil tajemník komise Jiří Smrčka po jejím zasedání. Některé nápravné kroky sice fakulta učinila, situace ale pořád není natolik dobrá, aby mohla škola vyučovat doktorský program.

„Jsem rád, že akreditační komise vnímá razantní pozitivní změny, které proběhly a probíhají na fakultě,“ komentoval postoj komise děkan Jan Pauly. K rozhodnutí se vyjádří až poté, co uvidí jeho obsah. Vedení Západočeské univerzity informaci také zatím oficiálně nemá. „Ale dalo se to očekávat, vzhledem k situaci, jaká je. Je to zatím ve fázi návrhu, konečné slovo bude mít ministerstvo,“ uvedla mluvčí univerzity Kamila Kvapilová. Na dnešním zasedání komise byl podle ní prorektor ZČU pro studium. Zúčastnil se také projednávání akreditace doktorských programů na Fakultě pedagogické, které pro plzeňskou univerzitu dopadlo úspěšně, dodala.

Právnická fakulta v Plzni
Zdroj: ČT24/www.wikipedie.cz

Resort školství odejmul fakultě akreditaci doktorského programu už v listopadu 2011. Komise odnětí navrhla v důsledku odchodu zhruba šestiny akademiků. Ministerstvo zároveň pozastavilo fakultě oprávnění konat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr. Západočeská univerzita pak proti odejmutí akreditace doktorského studijního oboru občanské právo podala rozklad.

Schválení nové akreditace pro stěžejní magisterský obor pak Akreditační komise projedná nejspíš na svém dubnovém zasedání. O udělení akreditace si žádá právnická fakulta, nyní má akreditaci na magisterský program univerzita. Akreditace ale platí jen do letošního října.