Zeman už má svůj oficiální portrét

Praha – První oficiální fotografie nastupujícího prezidenta Miloše Zemana je na světě. Pořídil ji fotograf Herbert Slavík. Snímek by se měl objevit na veřejnosti do konce týdne.

Státnický portrét skrývá hodiny pečlivých příprav. Zemanovi lidé měli například připraveno několik různě barevných košil i kravat, Zeman měl nakonec klasický oblek s bílou košilí; v maskérně ho také napudrovali. 

Slavík vytvořil sérii snímků tak, aby vzniklo více fotografií, které se dají využívat delší čas. „Trvalo to necelé dvě hodiny včetně přípravy a všechno proběhlo naprosto profesionálně a bez problémů,“ popsal Slavík s tím, že atmosféra byla přátelská. Podle Zemanovy mluvčí Hany Burianové se nyní z vyfocených snímků vybírá ten finální. „Předpokládám, že do konce týdne ji vybereme,“ uvedla.

Slavík řekl, že Zeman do práce na svém portrétu vůbec nezasahoval. Nechal si od fotografa sdělit jeho představu, podle ní se vše odehrálo. „Portréty fotím standardně a dlouhodobě, vždycky se snažím vytvořit kolekci více záběrů, i s nějakou obměnou kravaty nebo trošku jiného oblečení. Je to právě z toho důvodu, aby vzniklo více fotografií najednou, když si daná osobnost udělá čas. Nejsou to tedy jen klasické portréty, jsou tam i snímky do pasu nebo sedící osoby,“ popsal fotografie autor. Zeman, který je známý svými bonmoty, ani dnes neopomněl vtipkovat. „Jsem rád, že mě považujete za fotogenického,“ řekl čekajícím novinářům po návratu z focení.

Hlavu státu dosud fotila Česká tisková kancelář (ČTK). „Bylo to na základně dřívější spolupráce na výstavě a knize 20 let v Česku, kdy už pan Slavík pana Zemana fotil,“ odůvodnila výběr fotografa Burianová. „Pro nás to neznamená nic zásadního, protože práva k fotografiím máme přislíbená tak jako tak. Je to jejich rozhodnutí a my to respektujeme,“ uvedl šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch.

Oficiální portrét Miloše Zemana tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Nečas si Zemana do kanceláře pověsí

Oficiální portrét nevisí pouze na zdech úřadů, vzniká podle něj i poštovní známka. Žádný právní předpis ale umísťování portrétů u nás neupravuje. Například premiér Petr Nečas už dříve uvedl, že i on si do své kanceláře Zemanův portrét pověsí.

Zeman ve všech školách ale nejspíš viset nebude – některé totiž mají na zdi Jana Amose Komenského. Otázka prezidentova portrétu se řešila už v lednu, kdy řada starostů či ředitelů škol fotku odcházejícího prezidenta Václava Klause na protest proti jím vyhlášené amnestii sundala.

Podepsané portréty si také vyměňují státníci při návštěvách. Zemanův portrét, byť zatím neznámý, se už teď prodává na internetu.

Bývalý ředitel protokolu Václava Havla Miroslav Sklenář:

„Portrét hlavy státu musí být důstojný, také záleží, pro jakou příležitost je použit. Například na portrétu, který budeme dávat britské královně, by měl být prezident ve fraku a mít na sobě nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Když pojede po českých krajích, tak bude přirozenější, když bude na setkání s občany rozdávat civilnější portrét, třeba v saku a kalhotách.“

Oficiální portrét Václava Havla
Zdroj: ČT24
  • Bývalý prezident Václav Havel se během deseti let ve funkci fotil dvakrát. Poprvé jako hlava Československa v roce 1990, podruhé barevně o tři roky později jako první prezident České republiky. Václav Klaus pózoval pro oficiální snímek jen jednou, při nástupu do funkce v roce 2003. Nechat se fotografovat znovu po pěti letech odmítl.
  • Havla fotografoval Jaroslav Hejzlar. Netají se ale tím, že focení bylo stresující a ulevilo se mu, až když filmy vyvolal. „Byl jsem si totiž vědom důležitosti a neopakovatelnosti okamžiku, navíc v koutku duše jsem myslel na staré a nespolehlivé světelné vybavení,“ přiznal se.
  • Michal Krumphanzl fotil Havlova nástupce Václava Klause. „I když jsme měli podmínku, že uvnitř v místnosti bude ochranka a jen my a prezident, nakonec tam bylo spoustu poradců a lidí, kteří do toho dost zasahovali. Nevěděl, jestli se má natáčet podle nás fotografů, nebo podle svých poradců,“ popsal fotograf nelehké focení.

Herbert Slavík začínal jako fotoreportér tehdejší Mladé fronty. Od roku 1990 vedl 13 let fotooddělení deníku, z něhož se stala Mladá fronta DNES, od roku 2003 je na volné noze. Zabývá se tvorbou stylizovaných i nestylizovaných portrétů. Z jeho projektů z poslední doby jsou známé Tváře, které vystavil na mnoha místech v ČR i zahraničí, nebo Tváře české armády, jež představují činnost českých vojáků v zahraničních misích.

Oficiální podobizny politiků občas budí vášnivé debaty. Třeba ve Spojených státech média na základě portrétu rozebírala psychické rozpoložení Baracka Obamy před prvním a druhým funkčním obdobím. Na fotografii pro první funkční období měl Obama vážný výraz. Tento portrét vešel do dějin tím, že na něm je první afroamerický prezident, navíc poprvé vyfocen digitálním fotoaparátem. Aktuální portrét pro Obamovo druhé funkční období zachycuje prezidenta už s typicky širokým americkým úsměvem.

Kontroverze vzbudila nedávno také oficiální fotografie francouzského prezidenta Françoise Hollanda – kvůli francouzské vlajce, která podle některých vypadá jako vyprané prádlo. 

François Hollande - oficiální portrét
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA