Exúřednice Komerční banky amnestii nepřijaly, chtějí se očistit

Praha - Bývalé úřednice Komerční banky Jiřina Kaplanová a Eva Žižková byly spolu s několika dalšími kolegy před necelým půlrokem odsouzeny v kauze úvěrových podvodů spojených s firmami Františka Chvalovského. Šlo o jednu z největších kauz devadesátých let, na níž se nyní vztahuje novoroční amnestie prezidenta republiky. Odsouzené s rozsudkem ovšem nesouhlasí, a i přestože by jim amnestie vzhledem k jejich věku a délce trvání procesu ušetřila další strádání, rozhodly se amnestii nepřijmout a za očištění svého jména dál bojovat. Na kauzu se zaměřili Reportéři ČT.

Úředníci Jiřina Kaplanová, Ivana Neuhäuslová, Klaudie Nerglová, Eva Žižková a Zdeněk Husar v letech 1998 a 1999 na příkaz nejvyššího vedení Komerční banky půjčovali peníze skupině firem podnikatele a fotbalového funkcionáře Františka Chvalovského. Tyto půjčky byly podle obžaloby pro banku ztrátové a přišla kvůli nim skoro o půldruhé miliardy korun.

Dnes dvaasedmdesátiletá Jiřina Kaplanová je v procesu hlavní obžalovanou. Od soudu odešla s podmíněným trestem. Ostatním jejím bývalým kolegům byl trest odpuštěn. Osmašedesátiletou Evu Žižkovou, která bývala podřízenou Jiřiny Kaplanové, soud loni označil za spolupachatelku úvěrových podvodů. Obě bývalé úřednice nejsou schopny se s tímto verdiktem sžít, a proto trvají na projednání své věci i přes vyhlášenou novoroční amnestii prezidenta Václava Klause, kterou obě odmítají.

Chvalovský: S úředníky jsem se osobně nikdy nesetkal

Již před soudním líčením svědčil ve prospěch obžalovaných i sám František Chvalovský. Potvrdil, že při vyjednávání a sjednávání půjček nepřišel s obžalovanými úředníky osobně vůbec do styku. Jmenoval naopak vysoké manažery Komerční banky včetně tehdejšího předsedy představenstva a generálního ředitele Jana Kollerta. Kollert a tři další manažeři byli před šesti lety krátce trestně stíháni, nakonec ale státní zástupce jejich stíhání zastavil. Zdůvodnil to tím, že jim neprokázal úmysl poškodit banku.

Bývalý šéf Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský stanul 28. června u Městského soudu v Praze.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ústřední postava celého případu František Chvalovský byl předloni odsouzen na 10 let vězení. Loni sice pražský Vrchní soud tento rozsudek zrušil, než se ale případ vrátil před Městský soud, přišla amnestie. Městský soud se proti ní však ohradil a věc předložil Ústavnímu soudu k posouzení, zdali amnestie je, či není v souladu s ústavou. Amnestie proto doposud nebyla aplikována. Soud navíc Chvalovskému zajistil majetek jakožto náhradu škody. Kvůli zastavení trestního stíhání se ale nyní spekuluje o jeho navrácení.

Bývalým úředníkům Komerční banky pak hrozily původně vysoké nepodmíněné tresty od pěti do deseti let. Ty jim soud nakonec neuložil. Kaplanová ale byla odsouzena k trestu odnětí svobody v trvání dvou let s tříletým podmíněným odkladem. U zbylých čtyř obžalovaných soud od potrestání upustil. Všechny je ale označil za spolupachatele úvěrových podvodů. A právě to teď amnestie zrušila.

Proč se úřednice rozhodly vrátit před soud?

Podle právníka Jiřiny Kaplanové jde jeho klientce zejména o to, obhájit svoji čest, svoje jméno, ale i čest svých podřízených, kteří jsou v této trestní věci stíháni spolu s ní. Podle něj prý navíc ani nebyl u obžalovaných zjištěn jakýkoliv majetkový prospěch. „Rozsudek Městského soudu v Praze - byť byl odsuzující - konstatoval, že paní Kaplanová a její podřízení plnili toliko příkazy a přání svých nadřízených, tedy zejména představenstva Komerční banky,“ uvedl obhájce Vladimír Dvořáček.

Proti amnestii ale podal stížnost žalobce. Pokud s touto stížností uspěje, bude se všech pět obžalovaných muset před soud ještě vrátit. Pokud neuspěje, půjdou znovu před soud už jen Jiřina Kaplanová a Eva Žižková, které o to požádaly samy. Do vězení už je soud teď po amnestii poslat nemůže, kromě viny a neviny jde ale také o hodně peněz. Obžalovanému, je-li v trestním řízení uznán vinným, může být totiž uložena povinnost k náhradě škody, jakož i k náhradě nákladů trestního řízení.

Od všech pěti obžalovaných dohromady žádala loni Komerční banka za ztrátové půjčky firmám Františka Chvalovského více než miliardovou náhradu škody. Je proto možné, že tuto částku bude banka nově vyžadovat už pouze po Jiřině Kaplanové a Evě Žižkové. Ostatní tři bývalí podřízení Jiřiny Kaplanové totiž z důvodu únavy z 12 let trvajícího soudního sporu a pokročilého věku amnestii přijali.

Jiřina Kaplanová, obžalovaná, bývalá ředitelka odboru Komerční banky:

„Já jsem o milost nikdy nežádala. A žádat nebudu, protože je to šílená nespravedlnost.“

Eva Žižková, obžalovaná, bývalá úřednice Komerční banky:

„Já bojuju za spravedlnost už dvanáctým rokem a pro mě je pouze přijatelný výrok nevinná. Proto jsem samozřejmě nemohla amnestii přijmout, protože sama před sebou bych se necítila dobře a určitě je otázka, jak by se na mě dívali i jiní lidé.“

Na Kaplanovou se vztahuje ještě další amnestie

Hlavní obžalovaná Jiřina Kaplanová kromě toho, že odmítla amnestii v případu Františka Chvalovského, jinou amnestii naopak přijala. A to v případu firmy B.C.L. Trading izraelsko-rakouského podnikatele Baraka Alona. Tomu měli podle obžaloby manažeři a úředníci Komerční banky napomoci k tomu, že tuto banku připravil zhruba o osm miliard korun. A v tomto případě se Jiřina Kaplanová rozhodla s amnestií souhlasit. Jednak proto, že v kauze B.C.L. Trading soud dosud neřekl, že je vinná, a jednak proto, že má zdravotní problémy a už nechce vést další dlouhý právní boj.

Odsouzení, kteří odmítli amnestii (zdroj: ČT24)