Lékaři brojí proti Hegerovi a prvního března neordinují

Praha – Česká lékařská komora (ČLK) vyhlásila na 1. března protestní akci, při které zavře ordinace. Informoval o tom prezident ČLK Milan Kubek. Protestem chtějí lékaři varovat před kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), které podle komory sníží dostupnost, kvalitu a bezpečnost lékařské péče. Podle ministerstva zdravotnictví je ovšem zatažení pacientů do sporu lékařů o peníze neseriózní; ČLK prý straší lidi zbytečně.

Účastníci březnového protestu nazvaného Den zdraví lékařů na jeden den zavřou své ordinace; k dispozici bude pouze akutní lékařská péče. Podle Kubka ušetřený čas doktoři využijí k dovolené a odpočinku nebo k návštěvě jiného lékaře. „Vyzýváme všechny občany, aby tento protest respektovali. Je to náš společný protest, nás pacientů, nás zdravotníků. Máme společný cíl,“ uvedl Kubek.

Milan Kubek, prezident ČLK: „Chceme, aby pacienti vytvořili dostatečný tlak na ministra zdravotnictví, aby se začal chovat (…) skutečně jako ministr zdravotnictví, začal hájit zájmy svěřeného resortu, tedy nás všech občanů, pacientů - potenciálních nebo současných, a přestal se chovat jako loajální náměstek ministra financí, který nechá zdravotnictví vysávat, např. cestou rostoucího DPH. (…) Já vyzývám všechny občany, pacienty, aby respektovali tento den, aby nás podpořili, aby nechodili zbytečně do zdravotních zařízení. My budeme odkládat plánovaná vyšetření, plánované výkony. Na druhou stranu garantujeme, že urgentní, život zachraňující péče bude zachována. … Někteří z nás využijí tento den, aby pečovali o vlastní zdraví.“

Petr Nosek, náměstek ministra zdravotnictví, šéf správní rady VZP: „Pokud se ta výzva, to jednání, bude nést v tomto duchu, tak téměř nemá smysl o těchto tématech jednat. Já bych tady zdůraznil jednu věc. To, co všechno my tady deklarujeme jako špatný vývoj celého období, kdy je ministrem zdravotnictví pan Heger, tak v tom období dochází pravidelně ke zvýšení výdajů na zdravotní péči. Není pravda, že ty výdaje klesají. Letošní rok bezprecedentně řeší poprvé nákladnou péči pro vzácná onemocnění, pro onkologické pacienty, takže pokud jsme realizovali vyhláškou určitou restrikci některých oborů, tak na druhé straně je to toto. Protože přidáváme prostředky na ty nejnemocnější.“

Součástí protestní akce je i petice Zachraňme kvalitní zdravotnictví, v níž petenti podpisem stvrdí, že „důrazně žádají, aby byla zachována dostupná kvalitní zdravotní péče, která je nyní ohrožena nezodpovědnými kroky vlády a ministra zdravotnictví“. Petice se vyslovuje proti snižování veřejných výdajů na zdravotnictví, drahým lékům či dlouhému cestování k lékaři a do nemocnice.

Šířit ji chtějí jak lékaři, tak pacientské organizace. Ty také vyslovily březnovému protestu podporu. „Vyzveme občany, aby ten den odložili své návštěvy lékaře, pokud je to zbytné. Věřím, že vytvoříme dostatečný tlak na ministerstvo zdravotnictví, aby změnilo úhradovou vyhlášku a nepředkládalo nové zákony, které mohou poškodit občany České republiky,“ dodal předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger protest označil za vysoce politickou akci. „Pan prezident Kubek se svou rétorikou stále přitvrzuje a pere se o ekonomické zájmy lékařů. Já chápu, že u nás ještě nejsou tak oceněni jako v západních zemích a strašně bych jim to přál, ale myslím si, že tohle už je přespříliš,“ podotkl ve vysílání ČT24. Akce podle něj navíc nebude mít žádný zásadní dopad: „Budou-li pacienti vědět včas, že lékaři, ke kterým chodí, budou mít zavřeno, tak se přeobjednají na jindy.“

Co Česká lékařská komora kritizuje:

  • Nedostatek financí: „České zdravotnictví je stále ještě kvalitní, ale výdaje na zdravotnictví v ČR jsou jedny z nejnižších v EU a tři roky po sobě se navzdory inflaci ještě snižují,“ varoval Kubek. Krize dopadá podle něj na zdravotnictví víc, než je nezbytně nutné.
  • Omezování dostupné zdravotní péče: ČLK vytýká ministerstvu prodloužení dojezdové doby záchranek z 15 na 20 minut i prodloužení času, po který může pacient cestovat ke svému praktikovi.
  • Odliv lékařů: Navzdory akci Děkujeme, odcházíme podle Kubka odliv lékařů nadále trvá, a to zejména těch mladých. Šéf ČLK uvedl, že počet lékařů nad 60 let již tvoří dvacet procent, zdravotnictví se navíc musí spoléhat na zahraniční doktory. „Kdyby odešli všichni Slováci z českých nemocnic, nemocnice se zhroutí.“
  • Léková politika: Kvůli ministerstvu zdravotnictví jsou podle ČLK léky zbytečně předražené.
  • Úhradová vyhláška údajně ohrožuje existenci některých oborů, zejména interny.
  • Práce zdravotních pojišťoven: Pojišťovny podle Kubka chtějí regulovat počet ambulantních lékařů, v letošním roce navíc zaplatí méně operací než loni. „Snižují úhrady a náklady a dostáváme se do situace, kdy už nemůžeme hovořit o bezpečné ceně. Je to analogické s potravinami; obrovský tlak na snižování potravin způsobil, že řada jich je závadných. Pokud budeme šetřit na zdravotnictví, i péče se stane nebezpečnou,“ varoval šéf ČLK.
  • Situace ambulantních lékařů:Soukromým lékařům prý klesnou příjmy až o 20 procent a hrozí jim ztráta smluv s pojišťovnami. Pojišťovny totiž hodlají ambulantní síť upravit, na vyjednávání o nových smlouvách si daly rok. „Zdravotní pojišťovny pod taktovkou ministerstva zdravotnictví zahájily přípravu k plošnému vypovězení smluv všem soukromým lékařům v roce 2014, je to stejný model, jaký byl aplikován vůči nemocnicím,“ uvedl Kubek.

Ministr Heger potvrdil, že zdravotní pojišťovny nyní mají příležitost některé smlouvy vypovědět, a optimalizovat tak lékařskou síť. Celý problém ale nevnímá negativně. „U specialistů v některých oborech a místech je těch lékařů přebytek, a pokud si budou chtít pojišťovny zorganizovat jiné rozprostření, tak to bude předmětem dalšího vyjednávání,“ konstatoval ministr.

„Zcela určitě jsou ve velkých městech některé specializované obory, kterých je příliš. Naše ambulantní síť je poměrně duplicitní, je rozsáhlá v nemocnicích a v terénní ambulantní sféře,“ dodal s tím, že redukce by se mohla pohybovat kolem 10 procent.

Milan Kubek:

„Nesmíme léčit pacienty podle současných poznatků vědy, v souladu se svým svědomím a lékařskou etikou, ale v souladu s regulacemi ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven.“

Ani podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska není k obavám důvod; péče letos bude zajištěna. „Pan prezident Kubek straší každý rok tím, že vyhláška poškodí pacienty a zdevastuje české zdravotnictví. Já bych oponoval, zdravotnictví je jediný segment, který za posledních pět let zachovává růst pět až deset procent. I letos je plánován celkový růst výdajů o dvě procenta na 228 miliard korun. K obavám tedy důvod není,“ řekl Nosek.

Co ČLK žádá?

  • Změnu úhradové vyhlášky.
  • Nerealizování zákona o univerzitních nemocnicích.
  • Zachování lékařovy autonomie v rozhodování o odborných otázkách.

Se zákonem o univerzitních nemocnicích by se podle ČLK otevřela cesta k privatizaci těch fakultních. Kvůli úhradové vyhlášce se potom chce komora obrátit přímo na Ústavní soud. „Chceme si vynutit okamžitou změnu úhradové vyhlášky, která diskriminuje některá zdravotnická zařízení a některé typy pacientů. ČLK pracuje i na podání stížnosti k Ústavnímu soudu,“ informoval Kubek.

Podle náměstka Noska je ale otázka, zda rozhodnutí o zneplatnění části vyhlášky bude mít reálný dopad. Pojišťovny už podle vyhlášky platí. „Máme půlku února, takže tento typ protestu má smysl spíše formální, mediální než reálný,“ řekl.