Učitelé nabádají školáky, aby nepili neznámý alkohol

Ústí nad Labem – Učitelé na Ústecku varují středoškoláky před pitím alkoholu neznámého původu. Policistům se totiž stále nepodařilo zjistit původ metanolu, kterým se otrávila 16letá dívka. Nenašli ho v žádné z lahví, které v souvislosti s případem zkoumali. Policie proto sestavila zvláštní tým. Dívka zemřela v neděli 27. ledna v ústecké Masarykově nemocnici.

Hygienici na všechny školy v kraji poslali dopis, kde žádají, aby pedagogové děti na rizika upozornili. V době maturitních plesů totiž konzumace alkoholu stoupá. Téma alkoholu se tak dostalo i do běžného vyučování. Vysvětluje se ve třídách, varování jsou i na nástěnkách. Učitelé i hygienici věří, že čím víc se o problému bude mluvit, tím budou studenti opatrnější.

Dívka se k lékařům dostala už v bezvědomí, proto policie neví, kde se závadného alkoholu napila. Podle dostupných informací si alkohol dala doma v Chomutově i na večírku s přáteli v Děčíně. Podle krajského hygienika Josefa Trmala byly provedeny kontroly na diskotékách v lokalitách, kde se dívka mohla pohybovat, ale bez výsledku. Zdroj metanolu, kterým se dívka otrávila, se podle policie může nacházet v rámci kraje kdekoli.

Mezi lidmi stále kolují tisíce litrů nebezpečného alkoholu. Celkové odhady hovoří o tom, že závadného alkoholu bylo vyrobeno na patnáct tisíc litrů. Dvě třetiny z nich se už policii podařilo vypátrat. Spekuluje se ale i o tom, že zbylých pět tisíc litrů v tichosti zlikvidovali sami distributoři.

Metanolová kauza vypukla loni v září. V Česku zemřelo na otravu metanolem 40 lidí, dalším víc než 120 lidem způsobil zdravotní problémy. Tři oběti si vyžádal metanol v Polsku. Nejvíce otrav i úmrtí je v moravských krajích. Policie už obvinila sedm desítek lidí. Třem ze stíhaných hrozí výjimečné tresty za úmyslné obecné ohrožení. Vyšetřování ale ještě několik měsíců potrvá. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)