Chřipková epidemie zřejmě ustupuje

Praha - Česko je podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty zřejmě už za vrcholem chřipkové epidemie, tento týden poprvé klesla celková nemocnost. Závažné případy stále jsou, od počátku epidemie zemřelo 68 lidí z 350, kteří museli být s komplikacemi léčeni v nemocnici. V některých krajích počet nemocných ještě roste, nejvíce v kraji Karlovarském a dále na Vysočině a v krajích Libereckém a Zlínském. Kvůli vysokému počtu nemocných v některých nemocnicích stále platí částečný nebo úplný zákaz návštěv.

Valenta: Možná farmaceutické firmy podcenily situaci

Nemocných už začíná ubývat, v některých regionech epidemie teprve kulminuje. Na východě republiky je nemocný každý čtyřicátý člověk. Loni přitom epidemie Česko prakticky nezasáhla. „Možná lidé podcenili situaci, včetně farmaceutických firem, které nedodali léky na trh jak měly, proto jsme museli uvolňovat ze svých rezerv,“ připustil Valenta. „Ale když to porovnám se sezonou 2010/2011, tak stávající epidemie tento průběh předloňského roku prakticky stínuje.“

Speciální antivirový lék na chřipku dostala například Městské nemocnice Ostrava. „Byl uvolněn ze státních rezerv a byl nám dodán zdarma,“ říká ředitel nemocnice Tomáš Nykel.

„V současné situaci se zdá, že došlo k zastavení nárůstu epidemie. Zřejmě tedy jsme těsně za jejím vrcholem. Pokles je ve většině krajů a ve všech věkových skupinách,“ pokračuje Valenta. Na 100 tisíc obyvatel bylo tento týden 1756 případů onemocnění. Počty akutních respiračních onemocnění klesly oproti předchozímu týdnu o 3,4 procenta, chřipek o 4,3 procenta.

Hlavní hygienik podotkl, že nelze odhadnout „úplně na sto procent“, jak se bude chřipkový virus dál chovat, nicméně ve srovnání s předcházejícími epidemiemi se podle něj zdá, že průběh by už mohl zůstat sestupný.

Hygienici doporučují

  • nechodit na místa, kde se sdružuje velké množství lidí,
  • častý pohyb na čerstvém vzduchu,
  • zdravou životosprávu,
  • dostatek vitaminů,
  • dodržování hygieny rukou,
  • při prvních příznacích nemoci zůstat doma a léčit se.

Národní referenční laboratoř pro chřipku pokračuje v prověřování vzorků od pacientů, zhruba v polovině potvrzuje přítomnost chřipkového viru. Dominuje nadále kmen A(H1N1), nicméně během pátého a šestého týdne stouply počty onemocnění způsobeného kmenem A(H3N2). Typ B je méně četný.

Chřipka
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

V ČR nemocnost klesla podle epidemiologů ve většině krajů, v některých krajích však ještě zaznamenali nárůst počtu onemocnění - největší v kraji Karlovarském, kde se počet zvýšil o 19,6 procenta. Vzestup nemocnosti byl také v krajích Vysočina, Libereckém a Zlínském, zhruba o osm procent.

Situace zůstává vážná také v Moravskoslezském kraji. „Zemřela šestašedesátiletá neočkovaná žena z Ostravska. Trpěla hematoonkologickým onemocněním. Rozbor vzorků v laboratoři u ní potvrdil chřipku typu A, tedy H1N1,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková. Hygienici navíc nově evidují 11 případů závažného onemocnění chřipkou.

Situace se lepší díky prázdninám

V ostatních krajích počet nemocných stagnuje nebo klesá. Podle epidemioložky středočeské hygienické stanice Ivy Domasové se začíná situace zlepšovat díky prázdninám. „Klesne to i v souvislosti s tím, že začínají jarní prázdniny, které to vždy výrazně ovlivní,“ podotkla. K úmrtím kvůli chřipce uvedla, že šlo většinou o neočkované lidi, kteří trpěli chronickými onemocněními a někteří z nich také obezitou.