Bradáčová jde transparentnosti v ústrety, zveřejnila platy žalobců

Praha – Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová zpřístupnila na stránkách svého úřadu hrubé mzdy všech jeho pracovníků, včetně té své. Na její krok upozornil server E15.cz s apelem na další státní úředníky, aby si z pojetí svobodného přístupu k informacím Lenky Bradáčové vzali příklad.

Podle serveru Bradáčová poskytla neznámému žadateli údaje o mzdách zaměstnanců úřadu a poté je zveřejnila i na internetu. Měsíční mzdy žalobců v Praze se pohybují v rozpětí od zhruba 80 tisíc až do 108 200 korun, což je mzda samotné šéfky úřadu Bradáčové. Na stránkách jsou k dispozici příjmy všech zaměstnanců zastupitelství, tedy i zapisovatelky nebo úřednice.

Nejvyšší správní soud v červnu 2011 rozhodl, že úřady musejí žadatelům poskytnout údaje o platech a odměnách svých zaměstnanců. Zákon o svobodném přístupu k informacím se na zaměstnance veřejné správy vztahuje kvůli tomu, že jsou odměňováni z veřejných prostředků. NSS tehdy vyhověl kasační stížnosti muže, který neúspěšně žádal informaci od zlínského magistrátu.

Reportáž Terezy Kručinské o platech žalobců (zdroj: ČT24)
Vydáno pod