Nejvyšší žalobce se staví proti amnestii aktérů H-Systemu

Brno – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu proti zastavení trestního stíhání aktérů kauzy H-System. Stíhání Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy zastavil Vrchní soud v Praze na základě amnestie prezidenta Václava Klause. Nejvyšší žalobce dovolání odůvodňuje stanoviskem, že pro zastavení stíhání nebyly splněny podmínky. Dovolání je mimořádným opravným prostředkem, který smí nejvyšší žalobce ze zákona podat.

Stíhání trojice aktérů zastavil pražský vrchní soud ve chvíli, kdy dostali za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení podmíněné tresty. Nejvyšší soud tento verdikt z roku 2011 částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za mírné. Měl tedy padnout zcela nový trest. Místo toho ale nečekaně přišla prezidentská amnestie.

Podle Hany Marvanové, která zastupuje část poškozených klientů, by ale v této kauze amnestie neměla zpochybnit nárok lidí na náhradu škody. „Takový postup bych považovala za protiústavní, tedy poškozující právo na spravedlivý proces a majetkové nároky již pravomocně přiznané poškozeným klientům,“ uvedla už dříve Marvanová. Má za to, že od nejvyššího státního zástupce jde o správný krok, protože pachatelé již byli usvědčeni a pravomocně odsouzeni z podvodu. „Je tedy absurdní, aby na základě amnestie byli nevinní, jako by se podvodu nedopustili,“ uvedla pro ČT. Je si ale vědoma, že celá záležitost je věcí výkladu.

Nejvyšší žalobce podal dovolání proti amnestii v kauze H-System (zdroj: ČT24)

Na známou kauzu poukázala také místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), když v lednu podala za skupinu senátorů k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části amnestie.

Kauza H-System patří k největším případům podvodu v novodobé historii Česka. Investovali do něj lidé toužící po výhodném bydlení, firma ale své závazky nedodržela. Téměř 1 100 jejích klientů přišlo o zhruba 980 milionů korun. Amnestie se nevztahuje na šéfa H-Systemu Petra Smetku, který byl v roce 2006 odsouzen k 12 letům vězení.

Rozhovor s advokátkou Hanou Marvanovou (zdroj: ČT24)