Pekárek je jednou nohou ve vězení, konečně si vyzvedl výzvu

Praha - Odsouzený poslanec Roman Pekárek si vyzvedl výzvu k nástupu do vězení. Řekl, že nastoupí ve stanovené lhůtě 18. února, čili do pěti pracovních dní. Pekárek, který nahradil ve sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS a nyní je nezařazeným poslancem, by měl strávit pět let za mřížemi. Podle informací ČT si trest odpyká  v královehradecké věznici v Pouchově. Poslaneckého mandátu se odmítl vzdát a chce počkat až na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Do vězení míří za to, že si ještě jako místostarosta Kolína podle rozsudku řekl o milionový úplatek.

Za mřížemi má kvůli korupci Pekárek strávit pět let. Krajský soud v Praze mu už dříve odeslal výzvu k nástupu trestu. „Lhůtu krajský soud stanovil jako pětidenní od chvíle převzetí zásilky,“ uvedla Zuzana Steinerová, mluvčí Krajského soudu v Praze. Pekárek potvrdil, že s nástupem do vězení počítá. „Samozřejmě mě to trápí, protože bych raději byl na svobodě a čekal na to, jak dopadnou zbývající opravné prostředky, ale bohužel odkladný účinek to nemá,“ uvedl.

Pekárek už dříve médiím řekl, že dnes je poslední den, který na vyzvednutí obsílky má. Nebyl prý v místě bydliště a na poštu se dříve nedostal. Pokud by výzvu nepřevzal, další pokus o doručení by učinila policie.

Trest si odpyká v královéhradeckém Pouchově

Trest si podle informací ČT odpyká ve věznici Pouchov na okraji Hradce Králové. Jedná se o žalář s nejmírnějším typem dohledu. „Odsouzení mohou docházet do zaměstnání, pokud jsou ředitelem věznice puštěni, mohou jezdit domů na přerušení výkonu trestu, mohou chodit na volné vycházky,“ popsal zdejší režim mluvčí věznice Václav Kárník.

Pekárek dostal kromě pětiletého vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci také pokutu 250 tisíc korun. Soud dále Pekárkovi zakázal působit v samosprávě na pět let. ODS v Kolíně mu pozastavila členství ve straně.

Reportáž Terezy Strnadové (zdroj: ČT24)